Een verbond van vijftig organisaties, waaronder zoekmachine DuckDuckGo en het Tor Project, heeft een open brief gestuurd aan Google met het verzoek om zogenaamde 'bloatware' op Android-telefoons aan te pakken. De vooraf geïnstalleerde apps vormen volgens de coalitie een gevaar voor de privacy van gebruikers. 

Onder bloatware worden apps verstaan die standaard op het toestel staan geïnstalleerd en ook niet van het toestel te verwijderen zijn. De apps hebben speciale rechten, waardoor ze zonder toestemming van de gebruiker toegang hebben tot de camera, microfoon en locatiegegevens. 

De bloatware-apps zijn vaak voorzien van het 'Google Play Protect' label. Dit keurmerk verzekert de veiligheid van apps uit de Google Play Store, maar het blijkt dat het overgrote deel van de bloatware niet in de appstore van Android te downloaden is. Je kunt je dus afvragen wat dat label precies waard is. 

Voorgestelde maatregelen

In de open brief vragen de organisaties Google om een aantal maatregelen te nemen. Ten eerste zou het voor gebruikers mogelijk moeten worden om de apps van het apparaat te verwijderen. Ook moeten de eisen van de vooraf geïnstalleerde apps gelijk zijn aan die van apps uit de Google Play Store. Tot slot moeten de bloatware-apps updatebaar zijn, het liefst via de Play Store. 

Bron: Security.nl