Na de jaarwisseling hoef je nooit meer onnodig lang te wachten op betalingen: na de jaarwisseling wordt geld via mobiel- of internetbankieren binnen vijf seconden van de ene naar de andere bankrekening overgeboekt, zelfs naar een rekening bij een andere bank.

Momenteel duurt dit nog enkele uren of een dag en als het een zon- of feestdag is duurt het zelfs enkele dagen. Deze wachttijd wordt vanaf de jaarwisseling teruggebracht naar maximaal vijf seconden, aldus De Telegraaf. Dit dankzij de bouw van een 'gloednieuwe snelweg' om geld over te boeken, aldus Piet Mallekoote van Betaalvereniging Nederland, waarin alle banken en spelers in het betalingsverkeer verenigd zijn, tegen de krant.

Flitsbetalingen introduceren

ABN Amro, ING, Rabobank, SNS, ASN, Regiobank en Knab zijn de eerste banken die de flitsbetalingen gaan introduceren. Hierdoor gaan bijvoorbeeld de betalingen van rekeningen of het kopen van tweedehands spullen veel sneller. 'Ook het salaris zou altijd precies op de vierentwintigste van de maand op de rekening kunnen staan, in plaats van rond de vierentwintigste', aldus Mallekoote.

Volledig nieuw technisch systeem

De wens om flitsbetalingen mogelijk te maken, stamt al uit 2014, toen de ergernis bij consumenten en bedrijven over de wachtduur van betalingen steeds groter werd. Vanwege de complexiteit van de oude manier van banken om geld naar elkaar over te maken, werd besloten een volledig nieuw technisch systeem te bouwen. Dit duurde alleen enkele jaren, omdat het volgens Mallekoote feilloos moet zijn: 'Het systeem mag er nooit uitliggen.' In het voorjaar moet het bij alle banken in Nederland mogelijk zijn.

Bron:

Gerelateerd