Een verzameling van 773 miljoen e-mailadressen en 21 miljoen wachtwoorden heeft openbaar gestaan. Dat zegt Troy Hunt, de oprichter van de website 'Have I Been Pwned', waar je kan controleren of je gegevens gelekt zijn. De verzameling is toegevoegd aan zijn website.

De verzameling stond op de webopslag Mega. Op een populair forum was een link te vinden, meldt Hunt. De collectie is nu offline en het is onbekend naar welk forum Hunt verwijst. De informatie komt uit veel verschillende bronnen en heeft daarom de naam 'Collection #1' gekregen.

Drie miljard e-mailadressen

'Collection #1' bevatte oorspronkelijk bijna drie miljard e-mailadressen, maar er waren veel 'dubbel'. Na het opschonen van de verzameling bleven er bijna 773 miljoen unieke mailadressen over. In de lijst van getroffen databases staan elf '.nl'-sites, maar geen daarvan is een grote of bekende website.

Hacks van drie jaar oud

Het lijkt in alle gevallen te gaan om hacks van minstens drie jaar oud, waardoor het bij de wachtwoorden vooral gaat om oude wachtwoorden. Hunt raadt aan om een wachtwoordmanager te gebruiken, wachtwoorden regelmatig te vernieuwen en waar mogelijk tweestapsverificatie te gebruiken.In een eerdere livestream vertelde ethisch hacker Stan Hegt dat je op de website

Bron:

Gerelateerd