Facebook-ontwikkelaar Jon Millican heeft bekendgemaakt dat chatdienst Facebook Messenger pas over een paar jaren ondersteuning krijgt voor end-to-endencryptie. Tot die tijd is het in theorie mogelijk om de gesprekken af te luisteren.

Om end-to-endencryptie toe te voegen, moet de chatdienst fundamenteel aangepast worden, vertelt de ontwikkelaar tijdens de Real World Crypto-conferentie in New York. De dienst moet in essentie van de grond af aan opnieuw worden opgebouwd.

Niet af te luisteren met encryptie

Bij end-to-endencryptie wordt een bericht meteen bij de verzender versleuteld en pas bij de ontvanger weer ontsleuteld. Zo is het onmogelijk voor tussenliggende partijen, zoals internetproviders of Facebook zelf, om de inhoud van de berichten in te zien. Ook overheden kunnen er niet bij.

WhatsApp is wel beveiligd

WhatsApp, die andere grote chatdienst van Facebook, heeft al sinds 2016 ondersteuning voor end-to-encryptie. Volgens Millican heeft het ook jaren geduurd voordat dat werkte en was dat bovendien een stuk eenvoudiger te implementeren, aangezien je alleen via je eigen telefoon bij WhatsApp kan.

Bronnen: Security.nl / Wired