Gebruik je Gmail en ontvang je een bericht over een gemiste melding, let dan goed op! Dit is een phishingmail, verstuurd door criminelen die uit zijn op jouw Google-inloggegevens.

Volgens het Engelstalige bericht, zogenaamd van het Gmail team, zouden er meldingen op je wachten. Deze kun je bekijken door op een link in het bericht te klikken. Doe dit niet.

Phishingsite

De link verwijst naar een phishingsite. Dit is een nagemaakt inlogpagina van Google. Vul je hier je gegevens in, dan vallen deze in handen van criminelen. Zij kunnen zich vervolgens toegang verschaffen tot jouw Google account. Niet alleen jouw e-mail loopt gevaar, maar ook eventuele andere Google services die je gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bestanden en foto's die je hebt opgeslagen in je Google Cloud.

Weg ermee!

Als je een dergelijke e-mail ontvangt, dan kan deze direct de digitale prullenmand in. Vermoed je dat je op een phishingsite jouw Google inloggegevens hebt ingevuld, verander dan onmiddellijk je wachtwoord. Controleer ook of jouw eigen telefoonnummer en eventuele alternatieve e-mailadressen nog aan je account zijn gekoppeld. Op de website van Google vind je handige beveiligingstips voor je Gmail.

Meer informatie: phishing, wat moet ik weten?

Gerelateerd