De politie Flevoland heeft vijf mannen opgepakt die verdacht worden van grootschalige oplichting. Dat meldde de politie donderdag. De verdachten zouden zeker dertig jongeren hebben opgelicht voor bedragen die oplopen tot meer dan 20.000 euro.

De slachtoffers moesten een telefoonabonnement afsluiten waarbij ze een gratis mobieltje kregen. De oplichters beloofden ze een flink geldbedrag als ze het toestel aan hen gaven. Een 'kennis' bij de provider zou het abonnement dan direct weer stopzetten. Vaak kregen de jongeren een klein voorschot, waarna de oplichters er met de telefoon vandoor gingen en het abonnement gewoon doorliep. Enkele slachtoffers sloten tot wel acht abonnementen op een dag af.

De verdachten uit Flevoland en Zuid-Holland van 18,19, 30 en 33 jaar oud worden ook verdacht van afpersing, bedreiging en witwassen. Meerdere slachtoffers zouden onder druk zijn gezet en bedreigd. Vier mannen zitten nog vast, onder wie de hoofdverdachte.

Doordat de oplichters met sommige mobiele telefoons veelvuldig belden met 0900-nummers, kregen de jongeren torenhoge rekeningen thuis. Ook sloten enkele slachtoffers financieringen af voor elektronica, waarna de oplichters met de apparatuur aan de haal gingen. Volgens een politiewoordvoerder loopt het totale schuldbedrag op tot ruim boven de twee ton. De oplichters zouden doelbewust jongeren tussen de 18 en 19 jaar oud hebben uitgekozen, omdat die vaak uit schaamte niks aan hun ouders durven te vertellen.

(ANP)

Gerelateerd