De twee hoofdverdachten in de beleggingsfraudezaak rond de bedrijven Investment Services en Euro Swiss zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van vier jaar en zes maanden. De rechtbank van Amsterdam deed woensdag uitspraak in de zaak.

Volgens de rechter hebben hoofdverdachten Leo S. en Stephen den H. leiding gegeven aan een criminele organisatie en zich onder meer schuldig gemaakt aan oplichting. Een groot aantal gedupeerde beleggers is voor bij elkaar circa 4 miljoen euro het schip ingegaan. De celstraffen zijn met aftrek van de tijd die de verdachten al in voorarrest gezeten hebben. Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen beide vijf jaar cel geëist.

Geldzucht

Ook vier andere verdachten kregen woensdag van de rechter gevangenisstraffen opgelegd. Deze variëren van tien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, tot twee jaar cel. Een zevende verdachte kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd van zes maanden, met een proeftijd van twee jaar. Alle verdachten hebben volgens de rechter gehandeld uit "platte geldzucht, zonder achteraf enige compassie te tonen met de gedupeerden".

Strafrechtelijk onderzoek

De zaak kwam aan het rollen door een melding van de Autoriteit Financiële Markten over Investment Services en Euro Swiss Immobilien. Beiden boden vastgoedobligaties aan zonder over de juiste vergunningen te beschikken. Daarop startte het OM een strafrechtelijk onderzoek, dat begin 2008 leidde tot de arrestatie van de zeven verdachten.

Terugbetalen

De rechter bepaalde woensdag ook dat de hoofdverdachten benadeelde beleggers een totaalbedrag van ruim 2,1 miljoen euro moeten terugbetalen. Doen ze dat niet, dan krijgen ze een jaar extra cel. Daarnaast moeten ze het bedrag dan alsnog terugbetalen. Drie andere verdachten moeten een bedrag van in totaal 50.000 euro terugbetalen. Anders krijgen ze 285 dagen extra celstraf.

Nep-investeringen

Investment Services en Euro Swiss Immobilien deden alsof ze het geld van beleggers investeerden in Zwitsers en Oostenrijks vastgoed, maar dit bleek niet zo te zijn. Het grootste deel van de inleg van beleggers is overgeboekt naar buitenlandse bankrekeningen en vervolgens contant opgenomen.

'Professionele' werkwijze

Ogenschijnlijk gingen de bedrijven uiterst professioneel te werk. Onder de naam Immo-Fix werden telkens nieuwe vastgoedobligaties uitgebracht, waarop maandelijks 1 procent rente werd uitgekeerd. Beleggers dachten daarom dat het wel goed zat met hun belegging.

Bron: ANP