Belastingfraude wordt niet aangepakt, omdat er geen tijd voor is bij de Belastingdienst. Dat is één van de belangrijkste conclusies van een enquête van Abvakabo FNV onder ruim 550 belastingmedewerkers.

De vakbond vroeg de medewerkers waar zij zich het meeste zorgen over maken. Vooral de aanpak van mensen die ogenschijnlijk 'van de wind hebben geleefd', aantoonbare fraudegevallen en mensen die onterecht een uitkering krijgen, laat te wensen over, vinden de ondervraagden.

"De laatste jaren merken wij dat ons werk door de regeldrang van het management praktisch onmogelijk wordt gemaakt. Het gevolg hiervan is minder controles en het niet meer of veel te laat ontdekken van grote fraudezaken", schrijft een medewerker.

In april 2012 maakte de vakbond ook al een inventarisatie van misstanden bij de Belastingdienst. Door alleen al overduidelijke fraudegevallen aan te pakken, zo betoogde Abvakabo FNV toen, kon de dienst 4 miljard euro extra innen.

De Belastingdienst liet in een reactie weten dat er toen 157 miljoen euro is gereserveerd om 663 miljoen euro extra aan de Belastingdienst te innen. "Het uitgangspunt is dat we een scala aan middelen inzetten om de belastingplichtigen te helpen als dat kan en steeds harder te controleren als dat nodig is", luidt de verklaring. "Maar je wilt uiteindelijk ook niet toe naar een situatie waarin achter elke boom een belastinginspecteur staat."

Bovendien is gesproken met de medewerkers en zijn ideeën meegenomen, stelt de dienst.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil een debat over de kwestie met staatssecretaris Frans Weekers van Financiën, laat hij weten.

ANP

Gerelateerd