Nog steeds worden mensen lastiggevallen door telefoonfraudeurs die de naam van computerbedrijf Microsoft misbruiken. In 2017 werd bijna 2.000 keer aangifte gedaan door slachtoffers van van deze neptelefoontjes. De bende maakte daardoor alleen al in Nederland maar liefst acht miljoen euro buit.

De bedragen waarvoor slachtoffers het schip in gaan kunnen flink oplopen. Eind december deed iemand aangifte die 98.000 euro kwijtraakte aan deze oplichters.

Slachtoffers over de hele wereld

De telefoontjes worden vanuit een callcenter in India gepleegd. De fraudeurs bellen wereldwijd. In Nederland bellen ze altijd op een vaste telefoonlijn. Uit de aangiften en onderzoek van de politie komt naar voren dat 70% van de slachtoffers 50+ is. Reden voor de politie om de alarmbellen te laten rinkelen.

Internationale fraude

Onderzoek in de zaak is lastig. Deze fraude heeft een internationaal karakter. Er wordt veelal gebeld vanuit India. De buit wordt overgemaakt naar rekeningen wereldwijd. Het geld wordt razendsnel overgeboekt naar bedrijven als Western Union of Moneygramm. Het geld is daardoor niet meer terug te halen. Ook vragen de bellers aan de slachtoffers iTunes kaarten te kopen en de daarbij behorende codes door te geven. Deze codes worden vervolgens weer in andere landen verhandeld.

Preventie-actie in Opgelicht?!

De politie start in Opgelicht?! een preventie-actie om mensen alert te maken op deze neptelefoontjes. Word je gebeld, geef dan nooit toestemming om mee te laten kijken in je computer. Luister goed naar je eigen onderbuikgevoel. Klopt het wel dat iemand je vraagt zo vaak een betaling te doen, ook als het om 0 euro gaat? Als iets gratis is, dan hoeft er helemaal niks overgemaakt te worden! Dus word je gebeld, hang op. Geef nooit toestemming om mee te kijken in je computer.

(Deze video, die door de politie is gemaakt, heeft geen geluid. Dit is een bewuste keuze van de politie geweest.)

Gerelateerd