Een 77-jarige man uit Lelystad is woensdag veroordeeld tot 6,5 jaar celstraf omdat hij tien ouderen bestal met behulp van een babbeltruc. De celstraf is hoger dan het OM had geëist.

De man gebruikte steeds dezelfde truc. Hij vertelde de nieuwe buurman te zijn. Zijn dochter had een keuken besteld, maar een klein deel van het bedrag voor de keuken moest nog betaald worden. Zijn dochter, een stewardess, was er op dat moment nog niet en de leverancier stond op het geld te wachten. Alle slachtoffers trapten er in en leenden de oplichter een paar honderd euro.

Bekentenis afgelegd

De verdachte heeft alle oplichtingszaken bekend. Voor de oplichting werd drie jaar en negen maanden cel geëist door de Officier van Justitie. Daarnaast moet de babbeldief nog twee jaar cel uitzitten omdat hij na zijn laatste proefverlof niet terugkeerde naar de gevangenis. Zo kwam het OM op een celstraf van vijf jaar en negen maanden.

Bedreigd door medegevangenen

Volgens de advocaat van de bejaarde kwam de man niet terug van zijn proefverlof omdat hij zou zijn bedreigd door medegevangenen. Ze dachten dat de een pedofiel was. De advocaat vroeg om een lagere straf dan is opgelegd, omdat de verdachte al oud is en niet in de gevangenis wil overlijden.

Talloze keren veroordeeld

Uiteindelijk is de hoge leeftijd van de oplichter wel meegenomen in de strafeis, maar vanwege zijn lange strafblad is een hogere straf opgelegd. De oude oplichter is sinds de jaren negentig al talloze keren veroordeeld. Hij heeft in totaal al 25 jaar gevangenisstraf uitgezeten. Volgens de reclassering voelt de man zich alleen thuis in de gevangenis. Daar is hij ook een modelgedetineerde.

Bron:

Gerelateerd