Het Openbaar Ministerie (OM) heeft samen met Reclassering Nederland, Halt en de Raad voor de Kinderbescherming het pilotprogramma Hack_Right opgezet. Dit programma moet jonge hackers van 12 tot 23 jaar op het rechte pad krijgen en houden.

Zo'n twintig bedrijven ondertekenden op de bijeenkomst 'Partners in Crime' een intentieverklaring om mee te werken aan de pilot. 

Idee achter het programma is dat jonge hackers zich niet ontwikkelen tot criminelen en leren van hun fouten. 'Juist wanneer jongeren de eerste stapjes op het criminele hackpad zetten, moeten we ze vinden en het traject Hack_Right laten volgen', zegt Martijn Egberts, landelijk portefeuillehouder cybercriminaliteit. 

Aandacht voor talentontwikkeling

Hack_Right geeft jonge hackers die een cyberdelict hebben gepleegd de kans om hun gedrag te verbeteren. Ze krijgen een alternatieve of aanvullende straf met aandacht voor herstel, training en coaching. Het programma moet voorkomen dat jongeren opnieuw de fout in gaan. Daarnaast krijgen ze de kans om hun talent te ontwikkelen binnen de kaders van de wet. 

Bron: Politie.nl