Werkgeversorganisaties waarschuwen bedrijven voor CEO-fraude: een vorm van oplichting waar al tientallen Nederlandse ondernemingen het slachtoffer van zijn geworden.

De truc gaat als volgt in zijn werk: oplichters weten door maandenlange voorbereiding wie de directeur van een bedrijf is en welke medewerkers de betalingen doen. Ook zoeken ze uit op welke momenten de directeur aanwezig is en wanneer niet.

Geld overmaken

Op een moment dat de directeur niet aanwezig is, krijgt de medewerker die verantwoordelijk is voor de betalingen een e-mail: er moet met spoed een grote som geld worden overgemaakt. De e-mail is strikt vertrouwelijk. Vervolgens krijgt de medewerker een telefoontje van een nep-accountant of advocaat, wiens naam ook in de e-mail staat. Deze voert de druk op om het geld over te maken naar een buitenlandse bank. Zodra het geld overgemaakt wordt, verdwijnt het in de zakken van fraudeurs.

Enorme schade

Als de fraude wordt ontdekt, zijn de daders nergens meer te vinden. Volgens de FBI is vorig jaar wereldwijd meer dan drie miljard dollar door CEO fraudeurs gestolen.

Uitzending

In onze uitzending van vanavond besteden we onder meer aandacht aan deze vorm van fraude. Dat en nog veel meer in Opgelicht?! om 21.25 uur op NPO1.

Gerelateerd