Leveranciers van de gemeente Helmond hebben meegewerkt aan fraude die werd gepleegd door een hooggeplaatste ambtenaar. De gemeente heeft dat donderdagavond gemeld aan de gemeenteraad op basis van de uitkomsten van onderzoek. De gemeente overweegt stappen tegen de betrokken bedrijven.

De gemeente deed eind vorig jaar aangifte tegen ambtenaar Pieter H. wegens vermoedens over verduistering en valsheid in geschrifte. De 56-jarige manager werd ontslagen en in maart aangehouden door de politie.

Gemeente betaalde voor spullen en diensten

Onderzoekers concluderen dat de ambtenaar op uiterst geraffineerde wijze te werk is gegaan en verschillende methoden hanteerde om de gemeente te laten betalen voor spullen en diensten die hij persoonlijk gebruikte. De ambtenaar kon zelf de opdracht verstrekken én de factuur goedkeuren en door de gemeente laten betalen. Helmond draaide zo op voor elektronica, auto’s, dameskleding, damesschoenen, herenkleding, fietsonderdelen, onderhoud van fietsen, etenswaren, tuinmaterialen waaronder bomen, planten en plantenbakken, en wijnen. Bovendien liet hij een tuin aanleggen en onderhouden bij de woning van zijn echtgenote in Echt (Limburg).

Gebrek aan controle

Helmond is voor zeker 4,5 ton benadeeld maar vermoedelijk is de schade nog vele tonnen groter, schrijft de gemeente donderdag. De gemeente is verzekerd tegen fraude maar de verzekeraar wees de schadeclaim deze week af omdat de ambtenaar door gebrek aan controle volledig zijn gang kon gaan.

Echtgenote ook verdacht

Pieter H. heeft bij de politie toegegeven dat hij fouten heeft gemaakt en zijn voormalige werkgever heeft benadeeld. De strafzaak tegen hem begint later dit jaar. Zijn echtgenote Diana N. die vermoedelijk heeft geprofiteerd van de fraude is ook verdachte.

Bron: ANP

Gerelateerd