Criminele hackers zijn er met het computervirus Dorifel in geslaagd de bankgegevens van 549 Nederlanders te stelen. Dat is zondag gebleken uit onderzoek van het bedrijf Digital Investigation.

Het spoor van Dorifel, dat vorige week tal van instellingen plat legde, leidde naar een server in Oostenrijk. De hackers hebben tot nu toe de hand weten te leggen op inloggegevens van 468 klanten van de ING, 49 klanten van ABN AMRO, 17 klanten van de Rabobank en 15 klanten van SNS.

Het Dorifel-virus is volgens Digital Investigation is vooral gebruikt om het zogeheten Citadel/Zbot-botnet uit te breiden. Een botnet is een netwerk van besmette computers. Het krijgt van hackers opdracht om bijvoorbeeld inloggegevens te verzamelen, of een virus te verspreiden. Digital Investigation schat in dat in totaal zeker 30.000 computers met Dorifel geïnfecteerd zijn geraakt.

Digital Investigation houdt zich bezig met zogeheten digitaal forensisch onderzoek en opsporing van fraude. Het bedrijf werkt onder meer voor overheidsinstanties. De onderzoekers hebben het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de betrokken banken op de hoogte gesteld.

ANP

Gerelateerd