Banken zullen geen betalingen meer laten plaatsvinden aan bedrijven met websites waarop illegaal gegokt kan worden. Dat zegt staatssecretaris Fred Teeven in antwoord op vragen van de SP.

Op de zwarte lijst staan aanbieders van illegale kansspelen. Gokken via internet is verboden, maar lastig aan te pakken omdat de websites die kansspelen aanbieden meestal in het buitenland zitten. Het Openbaar Ministerie heeft eind 2009 al laten weten aangiften van illegaal gokken via internet niet meer in behandeling te nemen.

Via de banken kan wel iets aan het betalingsverkeer worden gedaan, maar de Nederlandse Vereniging van Banken was er in eerste instantie niet van overtuigd dat de zwarte lijst goed was samengesteld. Nu de vereniging dat wel is, gaat ze de lijst die wordt verstrekt door de overheid onder de leden verspreiden.

Het is aan individuele banken zelf om te bepalen of zij de relatie met die bedrijven opzeggen. De NVB benadrukt dat de controle van de betalingen aan de creditkant plaatsvindt. Dat wil zeggen aan de kant van de bedrijven en niet aan de kant van de consument.

Fred Teeven heeft plannen om gokken via websites in de toekomst legaal te maken.

(ANP)

Gerelateerd