Een jonge Delftenaar is tijdens het uitgaan slachtoffer geworden van een babbeltruc. Drie onbekende mannen trokken zijn bankrekening helemaal leeg, waardoor hij 1.900 euro lichter werd.

Pauline, moeder van het slachtoffer, vertelt dat de babbeltruc plaatsvond op een zaterdagavond tijdens het uitgaan. Drie mannen vroegen aan haar zoon op de Boterburg in Delft of hij hen kon helpen met het betalen van hun parkeerkaartje. De mannen hadden alleen contanten op zak, terwijl de parkeerautomaat slechts betalingen per pin accepteerde. Door een truc hebben de mannen een telefoon aan de bankgegevens van het slachtoffer gekoppeld, waarna ze geld konden buit maken.

Hoe werkt het?

Criminelen proberen hun slachtoffer door middel van een babbeltruc te overtuigen een QR-code te scannen met hun telefoon. Omdat de parkeerautomaat alleen betalingen per pin accepteert, vragen de oplichters of het slachtoffer door het scannen van een QR-code een klein bedrag wil overmaken. Ze geven dit bedrag direct cash terug.

De QR-code leidt echter niet naar een legitieme betaalpagina, maar heeft een heel ander doel. Er zijn verschillende varianten. Je kunt naar een vervalste inlogpagina worden geleid, waarna oplichters jouw rekening kunnen plunderen, maar er zijn ok gevallen bekend waarin het scannen van de QR-code de crimineel in staat stelt om de mobiel bankieren-app van het slachtoffer aan een tweede smartphone koppelen. Vaak gaat dit gepaard met afleiding, zodat je in de eerste instantie niet doorhebt wat er gaande is. Via beide wegen roven de oplichters vaak de hele bankrekening leeg.

Lees ook:

Bron: indebuurt Delft