In Purmerend is op dinsdagavond een 91-jarige vrouw slachtoffer geworden van een babbeltruc. Een vrouw deed zich voor als thuiszorgmedewerker.

Volgens de politie klopte de verdachte op het raam en liet ze vervolgens een pasje zien om aan te tonen dat ze voor de thuiszorg kwam. De bewoonster zou gevraagd hebben waarvoor de vrouw kwam, waarna die zei: 'Ik kwam even kijken of u het allemaal redt'.

De vrouw werd vervolgens binnengelaten. Toen de bewoonster vertelde dat ze bezoek verwachtte, moest de verdachte ineens haar fiets op slot zetten. Vervolgens kwam ze niet meer terug. De bewoonster kwam er daarna pas achter dat er geld gestolen was.

Afspraak met thuiszorg

De politie vroeg zich af hoe medewerkers van thuiszorg zich identificeren en had contact met iemand van thuiszorg: 'Wij kennen onze bewoners en de bewoners kennen ons. Als wij een nieuw iemand sturen van thuiszorg dan zullen we dat altijd eerst communiceren en we maken altijd een afspraak met een tijdstip! Mocht u het niet vertrouwen kunt u altijd even bellen met de coördinator of de planning'.

Signalement

• Jonge vrouw, ongeveer 30 jaar

• Blanke huidskleur

• Donker blond haar strak naar achter in een knotje

• Lengte ongeveer tussen de 1.60 – 1.65

• Donker blauw jasje tot op de heup

• Sprak Nederlands zonder dialect

Hoe gaan oplichters te werk?

Oplichters die zich voorstellen als thuiszorgmedewerkers, nieuwe buren of een medewerker van een energiebedrijf. Het lijkt allemaal echt en niet iedereen is verdacht, maar toch is het belangrijk goed op te passen. Eenmaal in de woning leidt een van de daders het slachtoffer af, terwijl een mededader de woning ongezien binnengaat. Hij of zij doorzoekt de woning en steelt geld of goederen. Soms weten de daders zelfs de pinpas te vinden. Regelmatig wordt in de nabijheid van de bankpas ook de pincode bewaard. Met de bankpas en pincode nemen de daders vervolgens een geldbedrag op.

Vooral oudere mensen worden slachtoffer van dit soort babbeltucs. Bespreek daarom de tips in dit artikel vooral ook met oudere familieleden en kennissen.

Bron: Politie

Gerelateerd