Tijdens een grootscheepse actie tegen mobiele dievenbendes zijn bijna zestig mensen opgepakt. Dat heeft een woordvoerder van de Landelijke Eenheid gemeld. Onder de arrestanten is een groep criminelen die zich bezighield met babbeltrucs.

De politie kwam vorige week vier avonden in actie, samen met de marechaussee, de Belastingdienst, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en Europol. De meeste arrestanten zijn Oost-Europeanen, maar er zijn ook Nederlanders bij, aldus de woordvoerder. Ze trekken in groepjes door het land en maken zich op grote schaal schuldig aan diefstal.

Rooftochten

Tijdens hun rooftochten hebben ze het vooral voorzien op kleding, dure parfums, cosmetica, sieraden en babymelkpoeder. 'Ze gaan als het ware naar hun werk. Vijf dagen in de week crossen ze het hele land door, gaan de steden in en bezoeken dan vier of vijf winkels. Daarna gaan ze weer naar huis.'

Koperdiefstal en babbeltrucs

Zeven mensen werden opgepakt voor koperdiefstal. Ze bleken drie kuub gestolen koper te vervoeren. Een ander groepje hield zich in verschillende landen bezig met babbeltrucs bij oudere mensen.

Auto's op naam van katvangers

Er zijn meer dan vijftig auto's in beslag genomen. Dat zijn gestolen voertuigen en auto's die op naam stonden van zogeheten katvangers, mensen die tegen betaling kentekens op hun naam laten zetten.

Openstaande boetes

Tijdens de actie is voor zeker 100.000 euro aan openstaande boetes geïnd. Ook bleken sommige arrestanten nog een celstraf te moeten uitzitten.

Bron: ANP

Gerelateerd