Uit onderzoek van de Haagse politie is woensdag de populairste dag voor oplichters met een babbeltruc. Daarnaast verschilt de smoes van een Nederlandse oplichter met die van een Poolse oplichter.

Dit meldt het AD. Een Nederlander die aan de deur een klus aanbiedt? Of een Oost-Europeaan die nieuw in de wijk is komen wonen? Vermoedelijk zijn deze heren oplichters. Toch gebruiken ze beiden andere type smoezen. De politie zegt dat er nog geen verklaring is voor het feit dat afkomst vaak het type smoes bepaalt. Een mogelijke verklaring kan zijn dat ze de kneepjes van het vak aan elkaar leren en standaard smoezen doorgeven. Er zijn natuurlijk ook smoezen die door iedereen worden gebruikt. Zo heb je de thuiszorgmedewerker die perfect inspeelt op de actuele veranderingen in de zorg.

Oplichters die sieraden bij bejaarden of op straat proberen te stelen, zijn vooral actief op vrijdag en zaterdag tussen 12.00 uur en 13.00 uur. De babbelaars zijn vooral op woensdag tussen 13.00 en 17.00 uur actief. De babbeltruc wordt voornamelijk gebruikt bij bejaarde vrouwen. Door het onderzoek is het voor de politie mogelijk om gerichter agenten op straat te sturen. De politie hoopt dan ook meer oplichters op te pakken.

Bron: AD.nl (25-03-2015)

Afbeelding: Shutterstock

Gerelateerd