Het is kinderlijk eenvoudig om een auto op jouw naam te zetten, zelfs wanneer die auto helemaal niet van jou is en je de autopapieren niet in je bezit hebt. Dat blijkt uit onderzoek van Opgelicht?!.

Via de site van de RDW kun je met alleen chassisnummer en kenteken een nieuwe tenaamstelling van een auto aanvragen. Kenteken en code voor overschrijving worden vervolgens naar het adres van de eigenaar gestuurd, maar als je dat kent is het simpel de post te onderscheppen. Of, zoals wij deden, de bewuste brief uit een brievenbus te hengelen.

Mede dankzij ons onderzoek is de RDW voornemens de procedure rondom het aanvragen van kentekenbewijzen te digitaliseren. Dit wil zeggen dat de consument de code digitaal kan aanvragen en de keuze heeft om de papieren niet meer per post te ontvangen. Ook wordt gekeken om dit proces te koppelen aan je digiD.

Uitzending Opgelicht?!

Opgelicht?! spreekt met een vrouw uit Rotterdam. Ze verhuurde via de firma SnappCar haar Audi aan een particulier en kwam er daarna, net op tijd, achter dat die haar auto door wilde verkopen. Toen bleek vervolgens dat de huurster van haar auto gebruik maakte van een vals rijbewijs. Ons onderzoek toont aan dat dat inderdaad heel makkelijk kan.

We maakten een account aan bij SnappCar onder een valse naam. Een eveneens vervalst rijbewijs werd geüpload naar de site en wij gebruikten een vals adres. Geen probleem; het account werd aangemaakt. Met al deze valse gegevens lukte het de redactie vervolgens zonder enig probleem om een auto te huren. We konden vervolgens met een paar simpele handelingen de auto op een andere naam zetten.

Bekijk de promo

Opgelicht?!, vanavond om 21.25 uur bij AVROTROS op NPO 1

Gerelateerd