Een variant van WhatsAppfraude die gericht is op autobezitters is momenteel in opmars. Oplichters doen zich voor als tankstationhouder en benaderen mensen via WhatsApp met betaalverzoeken wegens openstaande rekeningen. Er bestaan vermoedens dat het één en ander samenhangt met een groot datalek in de autobranche dat eind vorige maand aan het licht werd gebracht, waardoor oplichters over voldoende informatie beschikken om overtuigend te werk te gaan.

De truc werkt als volgt: autobezitters krijgen via WhatsApp een bericht van iemand die zich voordoet als een pomphouder. Er zou zijn getankt zonder te betalen, en om die reden volgt er direct een betaalverzoek om de rekening alsnog te vereffenen. 

Mogelijk verband met datalek

Eind vorige maand werd ict-dienstverlener RDC getroffen door een datalek. Dit bedrijf regelt ict-zaken voor tal van autogarages in Nederland, en er zijn vermoedens dat klantgegevens zoals adressen, kentekens en telefoonnummers van miljoenen Nederlanders zijn buitgemaakt. Dat vermoeden wordt gedeeld door brancheclub Beta van tankstationhouders.

Details maken het bedrog extra geloofwaardig

Als oplichters deze informatie inderdaad gebruiken, is het een stuk makkelijker om het bedrog op geloofwaardige wijze vorm te geven.

Kijk waar iemand woont, zoek een tankstation in de directe nabijheid van het woonadres en stuur namens deze pomphouder een bericht over een onbetaalde rekening. Want als jij een gedetailleerd bericht krijgt met daarin informatie over de locatie van een specifieke benzinepomp in combinatie met jouw kenteken en een (verzonnen) datum, is de kans aanwezig dat je toch geneigd bent om het te geloven.

Het valt daarnaast niet uit te sluiten dat het gaat om een (verzonnen) naheffing of een verrekening in plaats van een verzoek om een volledige tankbeurt af te rekenen ('Controle wees uit dat u te weinig betaald heeft: u bent ons nog een klein bedrag verschuldigd'). Waarschijnlijk weten velen namelijk best dat ze niet zomaar zijn weggereden zonder überhaupt iets te betalen, dat gebeurt immers niet zomaar.

Tankstations sturen geen betaalverzoeken via WhatsApp

Belangrijk om te weten: pompstationhouders zullen klanten nooit op deze manier benaderen. Dus als jij een betaalverzoek krijgt in verband met een niet of niet volledig afgerekende tankbeurt, dan weet je dat je extra alert moet zijn.

Mocht iemand op deze wijze zijn benaderd, dan verneemt Opgelicht?! dat vanzelfsprekend graag, als het even kan voorzien van voorbeelden zoals WhatsApp-berichten en/of links naar betaalverzoeken.

Bron: Beta-tankstations.nl