Wat doe je als een half continent al wekenlang in lichterlaaie staat? De boel eens flink oplichten, denken sommigen althans. De Australische autoriteiten slaan alarm.

De Australische consumentenwaakhond ACCC (Australian Competition and Consumer Commission) geeft aan dat ze sinds september 86 meldingen over oplichterspraktijken hebben ontvangen, meldt De Telegraaf.

Fraudeurs mikken op overschot gedoneerde goederen

De waakhond geeft als verklaring dat er een overschot is ontstaan aan gedoneerde goederen. Dit naar aanleiding van het feit dat de Australische autoriteiten mensen hebben gevraagd om geld en goederen te doneren, een oproep waar mensen massaal gehoor aan hebben gegeven. Helaas maken fraudeurs hier misbruik van. Ze doen zich voor als slachtoffer en vragen aan de deur om donaties. Ook zijn er nepwebsites ontdekt waarbij oplichters zich uitgeven als liefdadigheidsorganisatie.

'Welwillendheid van donateurs wordt misbruikt'

De activiteiten van de oplichters worden door minister Kate Neville (hulpdiensten) van de zuidoostelijk gelegen deelstaat Victoria omschreven als 'het laagste van het laagste'. Veel Australiërs willen kennelijk helpen en laten zich daardoor in de maling nemen. Overigens is er niet alleen sprake van oplichting, leegstaande huizen in getroffen gebieden worden ook geplunderd.

Bron: De Telegraaf