Door een uitspraak van het Europees Hof van Justitie kan uitkeringstoerisme beter worden aangepakt. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat dinsdag gezegd.

Ook europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) reageert tevreden. De uitspraak van het hof is volgens hem een steun in de rug voor landen die opkomen voor hardwerkende burgers en de strijd aangaan tegen misbruik van sociale voorzieningen

De uitspraak komt erop neer dat lidstaten uitkeringen kunnen weigeren aan EU-burgers die gebruik maken van hun recht op vrij verkeer in Europa met als enige doel sociale bijstand te ontvangen. Volgens Asscher betekent de hofuitspraak een aanscherping van de huidige praktijk.

Het Europees Hof sprak zich dinsdag uit over een werkloze Roemeense die volgens de autoriteiten geen inspanningen doet om werk te vinden. De 25-jarige vrouw, die sinds 2010 in Duitsland woont, voelde zich gediscrimineerd. Duitsers zonder voldoende middelen van bestaan krijgen als laatste redmiddel wel bijstand. Ook deed zij een beroep op het vrije verkeer van personen en goederen binnen de EU.

Volgens het Europese hof heeft de Roemeense geen recht op vestiging in Duitsland omdat zij onvoldoende middelen van bestaan heeft en nooit heeft gewerkt. Duitsland geeft wel bijstand aan buitenlanders die hun baan hebben verloren.

De Duitse Bondsdag besloot vorige week tot een aantal maatregelen die de zogeheten armoedemigratie moeten beperken. Migranten die met uitkeringen frauderen, kunnen het land worden uitgezet en een tijdelijk inreisverbod krijgen. Regeringspartij CSU had zich daarvoor ingezet, onder het motto 'Wie bedriegt, vliegt eruit'.

Verblijf met het doel werk te zoeken wordt in principe beperkt tot 6 maanden. Fraude met kinderbijslag moet worden voorkomen door het voorleggen van een burgerservicenummer te eisen. De Bondsraad moet nog instemmen met de maatregelen.

Bron: ANP

Gerelateerd