Duizenden asielzoekers die een verblijfsvergunning kregen na het generaal pardon van 2007, blijken te hebben gelogen over hun identiteit. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws.

Valse identiteit

Het zou gaan om een aanzienlijk deel van de 28.000 mensen die illegaal in Nederland verbleven en door het pardon mochten blijven. De valse identiteit levert nu regelmatig problemen op als de 'generaal pardonners' hun familie over willen laten komen. Er zijn gemeenten die eraan meewerken dat mensen hun juiste identiteit alsnog geregistreerd proberen te krijgen.

Opheldering

Partijen in de Tweede Kamer willen opheldering over de duizenden mensen die zouden hebben gelogen over hun identiteit tijdens het generaal pardon in 2007. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt zich niet in de aantallen te herkennen.

Zorgelijk signaal

Tweede Kamerlid Malik Azmani van de VVD heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie schriftelijk om opheldering gevraagd. 'Het verhaal roept vragen op', aldus Sjoerd Sjoerdsma (D66). Het is volgens hem belangrijk dat Dijkhoff de zaak onderzoekt en kijkt wat er van waar is. Ook de Groep Bontes/Van Klaveren heeft vragen gesteld. PvdA Kamerlid Attje Kuiken: 'Dit is een zorgelijk signaal. Het is daarom goed dat de staatssecretaris opheldering gaat geven over hoe het nu precies zit.'

Pardon ingetrokken

Volgens het ministerie is vorig jaar van vijftig mensen die onder de pardonregeling vielen de verblijfsvergunning ingetrokken. In vier gevallen gebeurde dat omdat mensen hun persoonsgegevens hadden gewijzigd.

Bron: ANP

Foto: iStockphoto

Gerelateerd