Vier mannen en vijf vrouwen zijn aangehouden, omdat ze vermoedelijk in Engeland een schijnhuwelijk zijn aangegaan. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt. De verdachten komen uit Groningen, Breda, Amsterdam, Lelystad, Rotterdam, Leeuwarden en Almere.

De aanhoudingen zijn onderdeel van een groot Engels-Nederlands onderzoek naar nephuwelijken. Nederlanders met meestal een Antilliaanse achtergrond reisden naar Engeland om daar te trouwen met illegalen uit Nigeria. Die kregen daardoor een legale status en konden daardoor gebruikmaken van sociale voorzieningen in het Verenigd Koninkrijk.

Begin november hield de marechaussee al 23 verdachten aan. De verdachten zijn na hun verhoor weer vrijgelaten. Ze zullen zich volgens het OM op enig moment voor de rechter moeten verantwoorden voor mensensmokkel.

Begin november legden de autoriteiten uit dat de echte partners van de Nigerianen vaak de identiteit aannemen van de Nederlandse nepbruiden en -bruidegoms. De Nederlanders zouden voor hun diensten circa tussen de 2500 en 3500 euro betaald hebben gekregen.

In de afgelopen 2 jaar werden al 81 verdachten aangehouden, van wie er 66 zijn veroordeeld, het overgrote deel in Engeland. De celstraffen varieerden van enkele maanden tot 6 jaar.

ANP

Gerelateerd