De opsporingsdienst van de Belastingdienst (FIOD) heeft dinsdag tien mensen aangehouden in het kader van een groot internationaal onderzoek naar bitcoins. De fiscale recherche doorzocht vijftien adressen in Rotterdam, Zoetermeer, Almere, Dordrecht, Zaandijk, Schiedam, Den Haag en Putten. Dat maakte het Openbaar Ministerie woensdag bekend.

Er is beslag gelegd op luxe voertuigen, contant geld en bankrekeningen. Na rechtshulpverzoeken aan de Verenigde Staten, Australië, Litouwen en Marokko is ook beslag gelegd op bitcoinaccounts (virtueel geld).

Criminelen hebben hun eigen vraag-en-aanbod-websites, die te vinden zijn op het zogenoemde dark web. Het dark web is een deel van het internet dat moeilijker toegankelijk is voor de gemiddelde gebruiker en zoekmachines. In de criminele wereld worden op deze websites diensten en goederen aangeboden en verkocht, tegen betaling van virtueel geld.

De verdachten zijn criminele handelaren en de zogenoemde bitcoincashers, mensen die de bitcoins van de handelaren tegen betaling omwisselen in contanten. Deze bitcoincashers worden gezien als hoofdverdachten. Alle tien verdachten worden verdacht van witwassen.

De zaak kwam aan het rollen toen banken meldden dat grote geldbedragen werden overgemaakt en vervolgens snel werden opgenomen.

Bron: ANP

Foto: Shutterstock.com

Gerelateerd