Criminelen proberen malware te verspreiden via een sms-bericht, dat zogenaamd van DHL afkomstig is. Volgens de Engelstalige sms heeft het koeriersbedrijf geprobeerd om een pakket te bezorgen, maar was er niemand aanwezig.

In het bericht wordt je gevraagd een nieuwe afspraak in te plannen via de mobiele app van DHL. De meegestuurde downloadlink verwijst echter naar een valse site van DHL, waarop een zogeheten apk-bestand staat. Dit is een installatie-file voor Android-software. Wanneer je dit bestand installeert, raakt je smartphone besmet met malware en kunnen criminelen onder meer bank- en creditcardgegevens onderscheppen.

Verander instellingen niet!

Je kunt eenvoudig voorkomen dat jouw Android-smartphone via een apk-bestand besmet raakt met malware. Standaard blokkeert Android namelijk het installeren van bestanden buiten Google Play, de officiële appstore van Google. Zolang je niets aan deze instellingen verandert, kan jouw telefoon niet op deze manier besmet raken.

Meer tips

Let op! Soms lukt het criminelen malware te verspreiden via apps in Google Play. Let daarom goed op welke apps je downloadt. Wij hebben een aantal zaken voor je op een rij gezet, waarop je kunt letten bij het downloaden van apps.

Bron: security.nl / twitter.com/cizky

Gerelateerd