Een bedrag van 1,5 miljoen Britse pond cadeau krijgen van een koppel dat een megaprijs in een loterij heeft gewonnen. Het klinkt te mooi om waar te zijn. En dat is het ook! Achter deze e-mail van 'Gareth & Catherine Bull' zitten oplichters die uit zijn op jouw geld.

In de e-mail vertellen Gareth en Catherine Bull dat ze een prijs van 40 miljoen Britse pond hebben gewonnen in de Euro Millions Lottery. Het stel zou een deel het geld willen doneren aan een viertal personen wereldwijd. En jij bent één van de gelukkigen. Je hoeft alleen even je gegevens in te vullen zodat het geld naar je kan worden overgemaakt.

Voorschotfraude

Hoewel Gareth en Catherine Bull bestaande mensen zijn, die in 2012 daadwerkelijk een prijs van 50 miljoen euro wonnen in een loterij, is de e-mail hartstikke nep. Oplichters misbruiken de naam en foto van de loterijwinaars om mensen geld afhandig te maken. Als je op de e-mail reageert, blijkt dat je eerst transactiekosten moet betalen voordat het geld naar je overgemaakt kan worden. Als je eenmaal hebt betaald, bedenken de fraudeurs steeds weer nieuwe kosten. Dit heet voorschotfraude en wordt ook wel Nigeraanse fraude genoemd. Er zijn nog altijd mensen die in deze vorm van internetoplichting trappen. Ze maken duizenden euro's over en zien nooit een cent van het beloofde fortuin.

Advies

Laat je niet lekker maken door het vooruitzicht op een groot geldbedrag. Of dit nu een erfenis is van een ver familielid, een grote geldprijs in een loterij waar je nooit aan hebt meegedaan of een donatie van iemand waar je nog nooit van hebt gehoord. Gooi dit soort e-mails direct weg.

Video: zo werkt voorschotfraude

Gerelateerd