Amsterdam gaat alle boetebesluiten die te maken hebben met uitkeringsfraude uit 2013 en 2014 herzien. De boetes waren destijds gebaseerd op de Fraudewet maar die bleek veel te streng. De boetes waren in sommige gevallen niet terecht of te hoog.

Fraudewet

De Fraudewet, ingevoerd in 2013, moest fraudeurs aanpakken zodat sociale voorzieningen terechtkomen bij mensen die ze het hardst nodig hebben. Maar al snel - na een rechterlijke uitspraak en scherpe kritiek van de Nationale ombudsman en een paar Kamerfracties - paste het kabinet de wet eind vorig jaar aan. Bij overtredingen moest meer worden gelet op de ernst van de overtreding, de omstandigheden en op het feit of er expres was gefraudeerd of dat er gewoon een vergissing was gemaakt.

Betaalde boetes niet herzien

Gevolg was ook dat oude boetebesluiten, die nog openstonden doordat er bezwaar tegen was gemaakt, opnieuw werden bekeken. Besluiten die al onherroepelijk waren en dus al waren betaald, hoefden van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) niet alsnog onder de loep.

Amsterdam herziet ook betaalde boetes

Maar de gemeente Amsterdam heeft nu besloten ook díe boetes weer te gaan bekijken. Amsterdammers die een onterecht hoge boete hebben gekregen en betaald, krijgen dat bedrag terug. In totaal herziet de gemeente in de komende tijd 467 boetebesluiten. De totale kosten, inclusief het terugbetalen, kunnen oplopen tot ongeveer 1 miljoen euro.

Kritiek op Asscher

Meer gemeenten gaan de boetes herzien. De Amsterdamse SP-wethouder Arjan Vliegenthart roept met een tiental andere wethouders uit het land minister Asscher op om gemeenten daarvoor te compenseren. Dat er inmiddels soepeler met de wet wordt omgegaan is goed, maar het wringt wel voor mensen die onder de oude wet onterecht hoge boetes kregen en hebben betaald. Die boetes hoeven van Asscher immers niet opnieuw onder de loep.

Bron: ANP (29-06-2015)

Afbeelding: Shutterstock

Gerelateerd