Norsk Hydro, een van 's werelds grootste aluminiumproducenten, is getroffen door een grote cyberaanval. Op verschillende locaties in Europa en de Verenigde Staten is de productie verstoord, meldt het Noorse bedrijf.

Volgens de Noorse publieke omroep NRK gaat het om een dubbele aanval. De gijzelsoftware LockerGoga legde computersystemen plat en eist losgeld. Tegelijk zou zijn geprobeerd om binnen te dringen in een systeem waarmee werknemers hun dagelijkse werk kunnen doen. Wie daarin doordringt, kan ongezien om zich heen kijken en zichzelf overal 'sleutels' voor geven. Daardoor is het niet duidelijk of het de aanvallers om het geld te doen was. LockerGoga werd in januari voor het eerst gezien bij de aanval op een Franse consultant, Altran.

De aanval trof het centrale IT-systeem van de multinational maandagnacht, waarna de problemen zich verspreidden naar locaties in verschillende landen. Een aantal fabrieken is tijdelijk stilgelegd. Bepaalde productieprocessen die normaal gesproken geautomatiseerd zijn, worden waar mogelijk handmatig gedaan.

Nederlandse productielocaties

Het is nog onduidelijk hoe groot de schade van de cyberaanval is. Het bedrijf heeft drie Nederlandse productielocaties in Drunen, Hoogezand en Harderwijk. Bij die laatste vestiging kan een deel van het werk niet doorgaan, meldt Omroep Gelderland. Bronnen bevestigen dat computers op Nederlandse locaties zijn uitgeschakeld, waardoor bepaalde activiteiten stilliggen. Een woordvoerder van de aluminiumreus wilde echter niet op de details van de storing ingaan.

Bron: ANP

Gerelateerd