Een professionele fotograaf die op internet mooie apparatuur voor zijn camera tegenkwam, was helemaal op de hoogte van de risico’s van het kopen via internet. Toch wist een oplichter hem volledig in te pakken.

Handelssite

De man zag een online advertentie op een handelssite. De prijs van de flitsgenerator was niet te mooi om waar te zijn, dus de alarmbellen gingen niet direct af. Het apparaat kostte ongeveer 2500 euro. De fotograaf legde contact met de aanbieder via de website 2dehands.be.

Hulpvaardige verkoper

Verkoper ‘Mario Friedrich’ vertelde in de eerste mail dat hij in Duitsland woonde en het product alleen daar wilde aanbieden. Vanwege de hoge prijs willen potentiële kopers het voorwerp vaak eerst bekijken, legde hij uit. De verkoper kwam wel met een oplossing om het apparaat naar Nederland te krijgen. 'Als u serieus belangstelling hebt, kan ik via Deutsche Post een inspectie bij u op locatie regelen. Het bedrijf biedt u de mogelijkheid om de koopwaar binnen een bepaalde termijn te controleren, voordat de definitieve betaling plaatsvindt. Ik ga ervan uit dat een paar dagen voor u voldoende zou moeten zijn om te beslissen of u de Broncolor Grafit A4 RFS wilt kopen of niet.'

Folder Deutsche Post

Het mailcontact was goed en de verkoper bood de koper ook nog de mogelijkheid naar Rostock te komen om de flitsgenerator te testen. Maar het verzenden van het product kwam het beste uit. Vervolgens kreeg de fotograaf een folder van Deutsche Post. De totale kosten kwamen op 2685 euro. De verkoper bood aan de extra kosten voor bemiddeling, inpakken en verzending te delen. De koper moest alleen nog een kopie van zijn ID-bewijs en persoonlijke gegevens doorgeven om de deal te sluiten.

Geen levering

Uiteindelijk maakte hij het geld over naar Deutsche Post. De verkoper stuurde vervolgens een kopie van een verzendbon van Deutsche Post. Op het moment dat de levering uitblijft, krijgt de fotograaf het benauwd. Door het vertrouwen in de verkoper zag hij pas veel later dat de mails van info-paket.Deutsche@post.com waren en niet van info-paket@deutsche-post.com. De folders bleken te zijn nagemaakt.

Bron: Fraudehelpdesk.nl (26-06-2015)

Afbeelding: iStockphoto

Gerelateerd