'We hebben beelden van je terwijl je pornografische websites bezoekt.' Nee, die truc is niet heel overtuigend meer. Maar als er in die mail ook een aantal bestaande wachtwoorden van jouw accounts worden genoemd, komt het al een heel stuk dichterbij. 

De Fraudehelpdesk waarschuwt voor dergelijke afpersmails. In het bericht wordt gezegd dat je computer gehackt is en dat de afzender met van alles heeft meegekeken; daarbij zou hij of zij ook wachtwoorden en andere bestanden hebben bemachtigd.

Wachtwoorden van gehackte accounts gebruikt

Het verhaal hebben we vaker langs zien komen: je zou stiekeme dingen gedaan hebben, iemand heeft via je webcam meegekeken en diegene wil nu geld zien. En je moet natuurlijk betalen in bitcoin. 

Wat er nieuw is aan deze variant, is dat er wachtwoorden worden genoemd die daadwerkelijk van jou kunnen zijn. Als iemand dan aangeeft dat hij of zij je apparaat gehackt heeft én daarbij een aantal bestaande wachtwoorden noemt, dan wordt het verhaal ineens een stuk geloofwaardiger. 

Het blijkt echter te gaan om wachtwoorden die waarschijnlijk bij een datalek zijn buitgemaakt. Op die manier hebben ze je contactgegevens en de wachtwoorden bemachtigd, om je zo vervolgens persoonlijk te kunnen benaderen. 

Pure bluf, ga niet in op de mail

Het moge duidelijk zijn dat hier dus niks aan de hand is. Ook het feit dat ze je wachtwoorden hebben, wil niet zeggen dat je hele apparaat gehackt is. Ga dus niet in op de mails en maak geen geld over. 

Het is wel handig om het gestolen wachtwoord even te veranderen. Blijkbaar hebben ze dit toch in handen gekregen, dus goed om de deur van je account weer even dicht te gooien. 

Lees ook:

Bron: Fraudehelpdesk