De Autoriteit Consument en Markt adviseert consumenten bewust te kiezen voor de betaalwijze bij online aankopen. De ACM wil hiermee voorkomen dat mensen hun geld kwijt zijn als het product bijvoorbeeld niet wordt geleverd.

Via de ConsuWijzer start de ACM de actie ‘Reken af met verrassingen, kies bewust hoe je betaalt’. Consumenten kunnen op de website van deze actie tips krijgen over het betalen van online aankopen. Aandachtspunten zijn bijvoorbeeld of er vooraf of achteraf betaald moet worden en de hoogte van het aankoopbedrag. De consument kan ook de betrouwbaarheid van de webwinkel checken.

Volgens Anita Vegter, bestuurslid van het ACM neemt het online shoppen toe: ‘Consumenten vinden het gemakkelijk en prettig. Om dit zo te houden, is het belangrijk dat de consument bewust kiest hoe hij betaalt bij online aankopen.’

De ACM treedt op tegen malafide webshops die niet leveren, eventueel in samenwerking met de politie. Na meldingen aan de ACM zijn het afgelopen jaar meerdere webwinkels gestopt of hebben hun werkwijze verbeterd.

Bron: ACM

Foto: iStockphoto

Gerelateerd