ABN AMRO was zeker tot februari 2016, ruim zes jaar na de nationalisatie van de bank, betrokken bij frauduleuze dividendarbitrage: transacties waarin financiële instellingen ten onrechte bij Europese belastingdiensten dividendbelasting een of meerdere malen terugvorderen. Het ministerie van Financiën had gedetailleerde kennis van deze praktijken, maar ondernam er niets tegen en deelde deze ook niet met toenmalig minister Jeroen Dijsselbloem.

Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money dat deel uitmaakt van het internationale samenwerkingsverband The CumEx Files, dat onder leiding staat van het Duitse onderzoeksplatform Correctiv. De frauduleuze CumEx-handel bracht de belastingdiensten van verschillende landen grote schade toe.

Misbruik van overheidsafspraken

De betaalde dividendbelasting kan worden teruggevraagd in een ander land, dankzij afspraken die overheden met elkaar hebben. Zo willen ze voorkomen dat investeerders en andere eigenaren van aandelen twee keer dividendbelasting betalen.

Fraudeurs deden het lijken alsof ze dividendbelasting hadden betaald, terwijl dat niet was gebeurd. Dit was mogelijk door de aandelen even voor de uitbetaling van het dividend aan te kopen en de aandelen daarna weer te verkopen.

Bron: ANP/

Gerelateerd