Het aantal aangiften van cybercrimedelicten is nog veel te laag. Dat meldt hoofdofficier van justitie B. Nieuwenhuizen vanavond in Opgelicht?!

Slecht 8 procent van de slachtoffers doet aangifte bij de politie. Dat is voor het Openbaar Ministerie te weinig om cybercrime goed in beeld te krijgen, aldus de landelijk portefeuillehouder.

'Nog niet hemelbestormend'

Jaarlijks worden 2.5 miljoen cybercrimedelicten gepleegd. Justitie heeft momenteel 20 cyberspecialisten in dienst. Het OM handelt dit jaar 400 cybercrimezaken af. Het aantal zaken is door de lage aangifte 'nog niet hemelbestormend' , aldus Nieuwenhuizen.

Samenwerking verbeterd

De samenwerking met de cyberteams politie is de afgelopen twee jaren wel verbeterd.

Nieuwenhuizen blikt in Opgelicht?! terug op het oprollen van de Hansa Market in juli 2017. Op die illegale marktplaats werden drugs en illegale software verhandeld. De politie wist de bezoekers te volgen en de Hansa Market op te rollen

Techniek gemakkelijk verkrijgbaar

De opsporing van cybercrime is ingewikkeld. Techniek om bijvoorbeeld anoniem te hacken is steeds gemakkelijker verkrijgbaar voor criminelen. Justitie spreekt van 'cybercrime as a service', illegale digitale techniek die gewoon te koop is voor kwaadwillenden.

Nieuwe wet

De hoofdofficier heeft grote verwachtingen van de nieuwe wet op de computercriminaliteit die in 2019 van kracht is. Vanaf 1 januari kunnen politie en justitie heimelijk inbreken op computers, servers en telefoons en ook gaan hacken. 'Onze opsporingsmogelijkheid wordt groter. Als het vrij simpel kan, dan zal het op grote schaal gaan, maar we zullen dit middel vooral inzetten in de hele zware gevallen', zegt Nieuwenhuizen in Opgelicht?!

Opgelicht?! , vanavond 21:20 , NPO1

Gerelateerd