De rechtbank in Oost-Brabant heeft een 52-jarige man uit Valkenswaard veroordeeld tot een gevangenisstraf van 26 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, en een geldboete van 50.000 euro. Hij maakte zich schuldig aan hypotheekfraude en witwassen en had xtc-pillen, verboden vuurwapens en munitie in bezit. Zijn 51-jarige partner wordt vrijgesproken van betrokkenheid.

De man verzocht bij een bank om een hypotheek voor de aankoop en verbouwing van zijn woning en diende daartoe een vervalste werkgeversverklaring en salarisstrook van zichzelf in. Op basis daarvan kreeg hij een lening van 400.000 euro. Het bedrag dat hij als lening heeft gekregen, waste hij vervolgens wit door er zijn woning mee te financieren. De politie trof in juli 2014, tijdens een inval in de woning van de verdachte, ook nog 15.000 xtc-pillen aan in de garage van de man. De politie vond toen onder meer een vuurwapen, een stroomstootwapen en munitie.

Volgens de officier van justitie wist de partner van de verdachte van de hypotheekfraude. En eiste ook een straf tegen haar. De rechtbank sprak haar echter vrij. Volgens de rechtbank was er geen bewijs dat de vrouw wist dat haar partner een hypotheek had afgesloten met valse documenten. Het blijkt namelijk dat haar schoonvader over veel vermogen beschikt en dat de verdachte grote geldbedragen van hem kreeg.

De rechtbank houdt met het bepalen van de straf er rekening mee dat de verdachte ook al hypotheekfraude pleegde. Daarnaast had de man harddrugs en verboden vuurwapens in bezit. Ook weegt mee dat hij eerder in België is veroordeeld voor witwassen, heling en valsheid in geschrifte.

De rechtbank vindt een celstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, een passende straf. Hij moet naast de celstraf een geldboete betalen van 50.000 euro.

Bron: rechtspraak.nl

Gerelateerd