Apple heeft meerdere beveiligingslekken aangetroffen in besturingssystemen iOS en iPadOS. Zo blijkt het mogelijk voor criminelen om codes uit te voeren op iPhones en iPads als een gebruiker een malafide website of PDF had geopend. Apple heeft inmiddels een software-update uitgebracht die de problemen verhelpt. Installeer deze update dus vooral even.

Apple schrijft op zijn website over de update en welke problemen ermee worden opgelost. In totaal zijn er 39 kwetsbaarheden verholpen. 

'Toegang tot foto's, locatie en gevoelige informatie' 

Van de kwetsbaarheden waren er vijf aangetroffen in WebKit, de browser-engine waar Apple gebruik van maakt. Door deze kwetsbaarheden konden criminelen codes uitvoeren op iemands apparaat. Ook bleek het mogelijk om gevoelige informatie van gebruikers te achterhalen. 

'Verder zijn er verschillende beveiligingslekken opgelost waardoor een aanvaller met fysieke toegang tot een vergrendelde iPhone of iPad foto's, gevoelige informatie, locatiegegevens en telecomprovidergegevens kan bemachtigen, alsmede de ingestelde telecomprovider kan wijzigen', schrijft techwebsite Security.nl. Ook in FaceTime zat een kwetsbaarheid, waardoor criminelen audio en video konden versturen zonder dat gebruikers dit zelf doorhadden. 

Update je apparaat

Met iOS en iPadOS 15.4 zijn de problemen verholpen, stelt Apple. Heb jij deze versie dus nog niet? Download dan vooral even de nieuwste software. 

Gerelateerd:

Bron: Apple / Security.nl