De rechtbank in Utrecht deed vandaag uitspraak in de geruchtmakende zaak rondom de 'bloedprikbende'. Kwetsbare ouderen werden thuis overrompeld door leden van deze bende, die zich voordeden als zorgmedewerkers die bloed kwamen prikken. Met smoesjes wisten ze pinpassen én pincodes buit te maken. De 21-jarige Laura D. uit Ede moet 2,5 jaar de cel in, de 23-jarige medeverdachte Dragane R. uit De Meern werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.
Leden van de bloedprikbende sloegen toe op verschillende plekken in Nederland, in ieder geval in Eindhoven, Amsterdam, Utrecht, Delft en Ouderkerk aan de Amstel. Volgens de politie was de groep omvangrijk en opereerden de leden in wisselende samenstellingen.
De rechtbank acht bewezen dat D. betrokken was bij zeker acht oplichtingszaken. Daarbij wist ze niet alleen 12.000 euro buit te maken, bovendien is het vertrouwen van de slachtoffers in de medemens door de handelswijze van de vrouw ernstig geschaad. 'Met deze specifieke babbeltruc is een nieuw dieptepunt bereikt', aldus de rechtbank.
'Lichamelijke integriteit geschonden'
Het werd D. zwaar aangerekend dat ze de lichamelijke integriteit van deze kwetsbare ouderen daadwerkelijk heeft geschonden. De rechtbank: 'De verdachte heeft niet alleen misbruik gemaakt van het vertrouwen van kwetsbare ouderen, ze heeft ook hun lichamelijke integriteit geschonden door in een aantal gevallen daadwerkelijk in de vinger te prikken.'
Vrijspraak voor medeverdachte
D. werd uiteindelijk op basis van camerabeelden en telefoongegevens tot 2,5 jaar celstraf veroordeeld. De straf valt aanzienlijk lager uit dan de eis: er werd vijf jaar cel geëist. Medeverdachte Dragane M. (23) uit De Meern werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Beiden hebben steevast ontkend lid te zijn van deze bende of überhaupt iets met de zaak te maken te hebben.
Lees meer
Bron: ANP