De 25-jarige hacker R.J. van der S. is veroordeeld tot dertig maanden celstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk, voor het hacken van computers, diefstal, smaad, oplichting en witwassen. Hij benadeelde tientallen mensen, onder wie Nikki Lee Janssen van wie hij een erotisch filmpje stal via haar Dropbox.

Van der S. wordt ook verdacht van 'de Wehkamp-hack'. Opgelicht?! kreeg meerdere meldingen van mensen die erachter kwamen dat ze al een paar dagen geen e-mail meer binnenkregen. Het bleek dat een hacker wist in te breken in de e-mailaccounts van de slachtoffers. Hij vinkte vervolgens bij de instellingen aan dat alle berichten automatisch doorgestuurd moesten worden naar een ander e-mailadres. In hun mailboxen zocht hij naar account- en inloggegevens van onder andere Bol.com en Wehkamp. Daar plaatste hij bestellingen op naam van de gedupeerden.

Hij hackte ook het Dropbox-account van Nikki Lee Janssen en dreigde een erotisch filmpje te openbaren als zij hem niet zou betalen. Toen zij weigerde, plaatste hij het filmpje inderdaad op Dumpert.nl. Nikki Lee kampt nog steeds met psychische klachten.

De rechtbank in Alkmaar wees ook schadevergoedingen toe aan de gedupeerden van in totaal tienduizenden euro's. Ook moet hij zich in de proeftijd van drie jaar houden aan allerlei voorwaarden zoals een meldplicht en een contactverbod met slachtoffer Nikki Lee Janssen. Van der S. is in hoger beroep gegaan tegen deze straf.

Bron: ANP/Opgelicht?

Gerelateerd