Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Ziggo-bericht over ‘verhoogde phishingdreiging’ is afkomstig van cybercriminelen

    Ziggo-bericht over ‘verhoogde phishingdreiging’ is afkomstig van cybercriminelen

    Oplichters mailen jou namens Ziggo dat jouw antivirusabonnement van McAfee is verlopen. Je dient je apparaat te beveiligen via de valse link.

    “We hebben gemerkt dat er een sterke toename is van nep e-mails en spam in de Ziggo webmail, die proberen uw betalingsinformatie te stelen”, begint de phishingmail. Het bericht is afkomstig van ‘[email protected]’. Dit is geen officieel mailadres van Ziggo. Het officiële Ziggo-domein is ‘@ziggo.com’. Mailadressen die het telecombedrijf voor berichten over Safe Online pakketten gebruikt zijn ‘[email protected]’ en ‘[email protected]’. 

    McAfee-abonnement

    In de valse mail wordt beweerd dat jouw antivirus abonnement via McAfee binnenkort verloopt en dat je deze met een speciale korting van zestig procent kunt verlengen. Hier is niets van waar. Ziggo biedt namelijk internetbeveiliging aan via Safe Online en niet via McAfee. Voorkom dat je betaalt voor een niet bestaand abonnement en blijf op de hoogte van dit soort valse mails via de gratis Opgelicht?!-app (iOS en Android).

    Meld je niet af voor deze phishingmail

    Het mailbericht eindigt met: “Als u geen e-mails meer van ons wenst te ontvangen, klik dan hier om u af te melden.” Dit is geen goed idee. Zodra jij jezelf afmeldt, geef je een seintje aan online oplichters dat jouw mailbox actief in gebruik is. Het gevolg? Meer phishingberichten in je inbox. Je kunt daarom het best het mailbericht verwijderen. 

    Toch op de valse Ziggo-link geklikt?

    Dit kan iedereen overkomen, dus schaam je niet. Er is mogelijk malware geïnstalleerd op je apparaat, dus voer een virusscan uit. Verander ook je inloggegevens als je die hebt ingevuld en stel waar mogelijk tweestapsverificatie in. Neem verder contact op met je financiële instelling als je jouw bankgegevens hebt gedeeld. 

    Lees ook

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant