Via WhatsApp gaat momenteel een bericht rond waarin verwezen wordt naar een aanvraagformulier voor een éénmalige thuisblijfuitkering van € 359 vanwege het coronavirus, beschikbaar gesteld door de Nederlandse regering. Is dat gevaarlijk?
Daar kunnen we kort over zijn: nee, dat bericht is volstrekt ongevaarlijk. De link verwijst - ja, we verzinnen het toch echt niet - naar een afbeelding van een aap die een middelvinger opsteekt.
'De Nederlandse regering beloont het thuisblijven met een eenmalige uitkering van € 359 per persoon. Hier is een link naar het aanvraagformulier' is de volledige tekst van dit bericht, gevolgd door een ongebruikelijk of zelfs verdacht ogende link. Deze link verwijst echter naar een afbeelding op het wereldwijd bekende discussieplatform Reddit.
Dat het een afbeelding betreft, kun je ook zien aan het '.jpg' in de lange url, al zullen velen daar vermoedelijk overheen lezen. Of de jongeman op bovenstaande afbeelding zo lacht omdat hij blij is met het geld of omdat hij het plaatje grappig vindt, laten we gemakshalve maar even in het midden.
Nu ongevaarlijk, maar opletten is altijd verstandig
Er is geen sprake van een aanvraagformulier, de maatregel dat iedereen zomaar geld krijgt om thuis te blijven vanwege het coronavirus is daarnaast al helemaal uit de lucht gegrepen, maar de link openen kan in dit geval geen kwaad. Toch is het even opletten geblazen: we hebben immers al gezien dat namen van overheidsinstanties in vergelijkbare berichten worden misbruikt om bijvoorbeeld computers te infecteren met malware.
Zo ging er enkele dagen geleden een mail met informatie over het coronavirus rond uit naam van het RIVM. De toegevoegde bijlage - die belangrijke informatie zou bevatten - kun je in dat geval echter beter niet openen: deze bevat namelijk schadelijke en gevaarlijke software. Ook werd er een malafide corona-tracker aangetroffen die Android-toestellen kon vergrendelen met ransomware: slechts na betaling wordt je toestel vrijgegeven.
Dit soort kettingberichten moet je altijd met de nodige scepsis bekijken en vooral niet naar anderen doorsturen. Dit keer is het een onschuldig grapje, maar volgende keer zit er wellicht iets veel kwaadaardigers achter. Om die reden moet je eigenlijk nooit zomaar een link openen.
Dezelfde grap werd al uitgehaald in de Verenigde Staten
Het is overigens geen bijster originele grap: de bedenker heeft de grap in een Nederlands jasje gestoken. Eerder deze week verschenen er berichten op Facebook waarin de Amerikaanse regering een thuisblijfbonus van 700 dollar zou toekennen in het licht van de coronacrisis:
Let je op de url in het bericht, dan zie je dat deze identiek is aan de link in het hoaxbericht dat momenteel uit naam van de Nederlandse overheid verspreid wordt.