Online shoppen is voor veel mensen een uitkomst. Zo hoef je niet meer op je vrije zaterdag een overvolle winkelstraat door te manoeuvreren en kun je jouw nieuwe broek gewoon rustig thuis passen. Heerlijk! Er kleven echter ook nadelen aan het online shoppen, want er wordt helaas volop gefraudeerd. Gelukkig hebben we weer een aantal tips voor je, zodat jij niet in je hemd komt te staan.
Naast dat je in alle rust je nieuwe aankoop kunt passen of zelfs uitproberen, heeft online shoppen nog een voordeel: je hebt namelijk recht op een bedenktermijn. Dat is jouw recht om het product binnen een bepaalde periode (vaak 14 dagen) te mogen retourneren, uiteraard wel zónder dat je het hebt gebruikt. Het is handig om de voorwaarden voorafgaand aan je aanschaf even te checken, want deze kunnen nog wel eens verschillen per webshop.
Malafide webshops
Helaas kent online shoppen ook zo z’n nadelen. Het is namelijk nog best lastig om na te gaan of je met een betrouwbare aanbieder te maken hebt. Om ervoor te zorgen dat je niet in de maling genomen wordt sprak het AD met Consumentenbond-redacteur Marco van ’t Woudt. Hij vertelt: "Pas op met advertenties op sociale media. Nepshops adverteren daar vaak. Soms word je door zo’n advertentie verleid. Je bent dan niet aan het winkelen maar je wordt geronseld.’’
Ook is het verstandig om naar de reviews te kijken volgens van Woudt. Wel is het daarbij zaak dat je verder kijkt dan je neus lang is: "Kijk niet alleen naar de reviews bij de aanbieder zelf, die zijn makkelijk te manipuleren. Kijk op meerdere sites. We hebben meegemaakt dat een verkoper op de reviewsite Trusted Shops meer dan vijftig positieve reacties had en bij reviewsite Trustpilot niet één. Dan moeten de alarmbellen afgaan.’’
Kijk als je twijfelt eens op vergelijkingssites zoals www.vergelijk.nl, www.kieskeurig.nl of www.beslist.nl. Daar kun je de feedback van andere klanten van de webwinkel lezen. Vind je veel positieve beoordelingen, dan is dit een indicatie dat de webwinkel veilig is.
Keurmerk of waarborg.
Een waarborg of keurmerk kan aangeven dat een webwinkel erkend en veilig is. In Nederland is een van de bekendste keurmerken het Thuiswinkel.org-keurmerk. Het is belangrijk om op de website van de uitgever van het keurmerk te controleren of het keurmerk daadwerkelijk aan die webwinkel is toegekend. Ook hierbij is extra onderzoek gewenst, verifieer zodoende ook even de betekenis van een keurmerk.
Twijfel je toch nog of een webshop wel betrouwbaar is? Dan heeft Thuiswinkel.org een handig stappenplan voor je gemaakt waarmee je kunt checken of je veilig aankopen doet.
In negen stappen checken of je veilig online shopt:
- Kijk uit voor onrealistisch hoge kortingen.
- Ken jij de naam van de webshop niet? Wees kritisch: kijk wat je op internet over het bedrijf kunt vinden. Check of er een telefoonnummer en e-mailadres op de site staan vermeld.
- Doe de ScamCheck op check.veiliginternetten.nl. Hier kun je op de naam zoeken of er meldingen over het bedrijf zijn.
- Op de site van SIDN, de beheerder van het nl-domein, kun je checken sinds wanneer de domeinnaam is geregistreerd. Is de website kort actief en staan er al honderden positieve reviews over op het internet? Waarschuwingssignaal!
- Op Google Maps kun je het bedrijfsadres opzoeken. Via Streetview kun je checken of de webshop ook echt in een bedrijfspand, loods of op een huisadres zit.
- Controleer of er meldingen zijn bij de politie.
- Kijk of er klachten staan op Klachtenkompas.nl.
- Er zijn ook externe partijen die onder de paraplu van bedrijven als Blokker, Bol of Zalando hun waar verkopen. Als het misgaat, kunnen zij mogelijk bemiddelen.
- Controleer of webshops een keurmerk hebben. Als een webshop het logo van Thuiswinkel Waarborg heeft is het logo altijd klikbaar. Je komt dan uit op het certificaat dat de webwinkel heeft gekregen. Lees hier meer over het controleren van het keurmerk.
Bron: www.thuiswinkel.org
BRON: Thuiswinkel Waarborg