Uit naam van zorgverzekeraar VGZ gaan momenteel goed gelukte, overtuigende spookfacturen rond. De afzender beschikt over je naam en lokt je bovendien naar een levensechte nepsite, waar je vóór 16 februari 2021 een bedrag van € 320,10 dient te voldoen. Doe je dat niet? Dan volgt er een bezoekje van de deurwaarder. Ben jij klant bij VGZ? Let dan even extra goed op.
Het mailadres van de afzender is gespooft, waardoor het lijkt alsof de mail afkomstig is van [email protected]. Daarnaast bevat de aanhef van de mail jouw achternaam, en daarmee is het allemaal toch net iets geloofwaardiger dan anders. Onderaan dit artikel staat de integrale tekst voor degenen die het allemaal eens rustig willen nalezen.
Bovendien is de VGZ-huisstijl in zowel de valse mail als op de nagemaakte website overtuigend nagebootst: afgezien van een paar eigenaardigheden op het vlak van spelling en zinsbouw kunnen wij ons best voorstellen dat men dit als geloofwaardig en betrouwbaar inschat.
Datzelfde geldt voor de domeinnaam, dat is in dit geval vgz.nl.lkb49915tq.ml. Hoewel er 'vgz.nl' in de domeinnaam staat, gaat het in werkelijkheid om het gedeelte dat daarop volgt, al is dit iets waar minder ervaren internetgebruikers mogelijk overheen kijken. En trekken we dat domein tegen beter weten in maar weer eens na, dan verbaast het ons niets dat er vrijwel niks over de eigenaar van dit domein te vinden valt.
Wel verwachten we dat dit uit dezelfde hoek komt als recente oplichtingspogingen uit naam van Vattenfall en het CJIB: de willekeurige domeinnamen zijn op vergelijkbare wijze opgebouwd en eindigen op dezelfde extensie. Enfin, kijk zelf maar eens hoe geloofwaardig het er allemaal uitziet:
Wat zit hier precies achter?
Het gaat ook dit keer weer om een spookfactuur, maar dan iets geavanceerder dan gebruikelijk: voor iedere bank die genoemd wordt (zie ook de derde afbeelding uit bovenstaande reeks) is namelijk een betaalverzoek in de eigen omgeving van de betreffende bank aangemaakt. Het gaat om maar liefst twaalf banken:
- ABN AMRO
- ASN Bank
- Bunq
- Handelsbanken
- ING
- Knab
- MoneYou
- Rabobank
- Regiobank
- SNS Bank
- Triodos Bank
- Van Lanschot Bankiers
Omdat je je tijdens het betalen écht in de omgeving van jouw bank bevindt en de VGZ-website er ook al overtuigend uit zag, hopen de oplichters dat je in een moment van onoplettendheid een betaling doet. Dat geld gaat in dat geval niet naar VGZ, maar naar de Bunq-rekening met bijbehorend rekeningnummer NL67BUNQ2056069156 op naam van ene Zimmerman. Betalen is dan ook een buitengewoon onverstandig idee.
Integrale tekst uit de valse mail
Beste heer/mevrouw [ACHTERNAAM],
Onze administratie heeft geconstateerd dat u een betalingsachterstand heeft opgelopen. En dat wij tot op heden helaas uw betaling van het openstaande bedrag, nog niet hebben mogen ontvangen. Hierbij verzoeken wij u nogmaals om dit bedrag uiterlijk 16 februari 2021 te voldoen. U kunt het bedrag veilig en snel via iDeal betalen of via uw Mijn VGZ. Dit bedrag kan bestaan uit één of meerdere openstaande facturen of uit uw openstaande eigen risico.
Het overkomt ons allemaal wel eens dat een betaling niet lukt. Dit kan meerdere redenen hebben zoals een incorrect doorgegeven rekeningnummer of een tijdelijk tekort aan saldo op het opgegeven rekeningnummer. Het lijkt ons verstandig dat u controleert of wij het juiste rekeningnummer hebben.We adviseren u om alsnog uiterlijk op 16 februari 2021 te betalen. Hiermee voorkomt u herinneringskosten, extra kosten van de gerechtsdeurwaarder en/of aanmelding bij het CAK.
Wij verzoeken u daarom zo snel mogelijk het openstaand bedrag te betalen.
Overzicht van uw openstaande factuur 51777545080 te betalen voor 16 februari 2020.
Hebt u nog vragen? Kijk dan op onze contactpagina. We helpen u graag!
Uw factuur betalen
U kunt uw openstaande factuur betalen via vgz.nl/facturen of klik boven in de e-mail op Mijn VGZ om uw factuur te betalen. Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
VGZ