'Alweer DHL?', denk je wellicht. Ja en nee: oplichters hebben een bekende oplichtingstruc door middel van een paar handige trucs namelijk zó opgevijzeld dat het een stuk geloofwaardiger lijkt. Daarom is een aparte waarschuwing wel op z'n plaats.
Het is december. Wegens alle feestdagen is dat eigenlijk al jaren traditioneel de drukste maand van het jaar voor alle bezorgdiensten. Vanwege het coronavirus is het dit jaar bovendien nóg drukker dan anders: een dagje winkelen in de stad is wegens alle beperkingen tijdelijk even niet zo'n leuk uitje, dus wordt er nog meer online gewinkeld.
Bezorgdiensten waarschuwen klanten al voor vertragingen gezien de enorme drukte, en de kans is groot dat ook jij op een pakje zit te wachten. Helaas weten oplichters dat maar al te goed: reken er dus maar op dat je deze maand veel postgerelateerde oplichting voorbij ziet komen.
Niet al te lang geleden hebben we al gewaarschuwd voor vormen van oplichting waarbij de naam van de koeriersdienst DHL wordt misbruikt, en we zien dat trucs nog altijd rondgaan. Het gaat om de volgende trucs:
Recente oplichtingstrucs uit naam van DHL
Hoe verschilt deze oplichtingstruc van bovenstaande trucs?
De techniek die door de oplichters wordt gebruikt, is hetzelfde, net als het doel: jouw bankrekening tot de laatste cent leegtrekken. Deze truc begint ook dit keer met een sms waarin wordt aangekondigd dat er een pakketje op je ligt te wachten, al zullen oplichters hetzelfde kunstje ongetwijfeld ook per mail uit willen halen.
De vorm is echter afwijkend. Er worden wat trucs uitgehaald waardoor het bedrog nóg geloofwaardiger vorm krijgt. Er zijn twee kenmerken die deze truc onderscheiden van de reeds bekende varianten:
- De huisstijl van de nagemaakte pagina waar de oplichters je naartoe lokken is geoptimaliseerd, waardoor je véél eerder denkt dat je écht met DHL te maken hebt;
- Het feit dat je je adres- en contactgegevens moet invoeren is bedacht om je het idee te geven dat er écht wordt gecontroleerd of er een pakketje voor je is.
In de oudere voorbeelden belandde je op een vrijwel blanco pagina met een nagemaakt betaalpaneeltje. Dat is in de huidige vorm geoptimaliseerd, demonstreren we aan de hand van de volgende beelden. Let op de achtergrond met de DHL-bestelbus en het invoerveld voor je contactgegevens.
Het moge duidelijk zijn: het gaat hier niet om een echte pagina van DHL. Het domein dhlparcelexpress.link is zo te zien slechts een dag oud en alle informatie over de houder is ook nu weer weggemoffeld. De oplichters hebben het dit keer op klanten van de volgende negen banken gemunt:
- Regiobank
- Knab
- ABN AMRO
- Triodos
- Rabobank
- ASN Bank
- ING
- SNS
- MoneYou
Wat je met dit soort sms-berichten moet doen, laat zich raden: gewoon ongelezen weggooien en nergens op in gaan.