Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pas op voor deze sms namens Odido over buitengerechtelijke incassokosten

  Pas op voor deze sms namens Odido over buitengerechtelijke incassokosten

  In een nieuwe valse sms uit naam van Odido (voorheen T-Mobile Nederland) word je gevraagd om 9,73 euro over te maken binnen 5 dagen. Doe je dit niet, dan loop je kans op 15 euro buitengerechtelijke incassokosten. 

  De sms is afkomstig van een Nederlands nummer: ‘+31 6 13782823’. Het kan ook zijn dat dit nummer gespooft is. In dat geval lijkt het bericht afkomstig van een Nederlands nummer, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is. Ook handig om te weten is dat Odido nooit sms’jes vanaf buitenlandse telefoonnummers verstuurt. Ook niet als je in het buitenland bent. Phishing per sms heet ook wel smishing.

  Valse sms

  ‘Klik niet zomaar op een link’

  In de sms word je gevraagd om het resterende bedrag van 9,73 euro binnen 5 dagen via iDEAL over te maken. Als je een betaalverzoek ontvangt die je niet volledig vertrouwt, dan adviseert Odido om niet op de link te klikken en in te loggen op ‘Mijn Odido’. Daar staan jouw openstaande facturen en zie je meteen of het bedrag dat in het bericht staat klopt. 

  Check de link 

  Ook wijst de provider jou erop dat je goed moet controleren of de link met ‘https://www.odido.nl’ begint. Dat is in de bovenstaande sms niet het geval. De links ‘https://t.co/arnkfTibW0’ en ‘https://lin-k.cc/jKbQp’ kun je dus als onbetrouwbaar beschouwen. Ook handig om te weten is dat Odido nooit verkorte links zoals s.id en Bitly gebruikt. 

  Oeps, op een link geklikt. Wat nu?

  Als je op een link hebt geklikt, dan kan er volgens Odido het volgende gebeuren:

  • Je wordt gevraagd een app te downloaden die malware bevat. Deze app kan je wachtwoorden stelen en je contactenlijst kopiëren.
  • Er komt spyware op je telefoon, die criminelen kan helpen om achter jouw wachtwoorden te komen. 
  • Je telefoon werkt niet meer goed of wordt onbruikbaar. 
  • Je telefoon stuurt sms-berichten zonder dat jij het doorhebt. 

  Als je op een link hebt geklikt, dan is het raadzaam om contact op te nemen met je bank. Odido geeft ook als advies om je simkaart te blokkeren, zodat je telefoon niet zonder jouw medeweten sms’jes kan versturen. Ook kun je jouw telefoon terugzetten naar de fabrieksinstellingen, zodat alle apps die mogelijk malware bevatten worden verwijderd. Vergeet niet om van tevoren een back-up te maken van je foto’s, berichten en contacten. 

  Beeld: Odido

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant