Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichtingstruc namens Zalando: betalingsherinnering in valse e-mail is een poging tot phishing

  Oplichtingstruc namens Zalando: betalingsherinnering in valse e-mail is een poging tot phishing

  Wij werden gewezen op een wat ons betreft zeer ongebruikelijke oplichtingstruc. In deze poging tot oplichting krijg je uit naam van het – overigens écht bestaande – 'Centraal Invorderings Bureau' een betalingsherinnering in de mail met betrekking tot een onbetaalde factuur van Zalando. Zowel Zalando als het CIB hebben hier echter niets mee te maken. Wat is er dan wel aan de hand?

  Het lijkt in de mail te gaan om een kopie van een authentieke mail van het Centraal Invorderings Bureau. De mail is behoorlijk gedetailleerd: er wordt een factuurnummer genoemd, evenals een dossiernummer en details omtrent de factuur- en vervaldatum. De onderwerpregel van de mail luidt als volgt: 'Aanmaning dossier 90979659 inzake Zalando Payments'

  Ook bevat de mail talloze verwijzingen naar de échte website van het CIB en is ook het genoemde rekeningnummer NL84 RABO 0144 6600 75 echt van het CIB: nóg een reden om aan te nemen dat het hier gaat om een kopie van een authentieke mail waarop door de oplichters simpelweg enkele details zijn gewijzigd.

  Wat daarentegen weer niet goed is gedaan, is de hoofdsom. Je zou € 13,96 moeten betalen, maar er wordt daarnaast ook gesproken over aanvullende rente- en incassokosten. Deze kosten zijn echter weer niet opgenomen in het totaalbedrag. En ook het mailadres van de afzender – [email protected] ­– zou genoeg reden moeten zijn om eens extra kritisch naar deze mail te kijken.

  Hieronder een voorbeeld van de mail. De integrale tekst volgt aan het einde van dit artikel.

  Wat zit er precies achter deze mail?

  De groene button met de tekst 'Betaal direct met iDEAL' en de blauwe button met de tekst 'Dossier bekijken' verwijzen naar de link tinee.link/WAVr0. Dat is een zogenaamde url shortener die bezoekers vervolgens doorverwijst naar het échte domein. Dat is in dit geval mijnoverlleid-portaal.nl/pay/616436f1ee9f1

  Deze domeinnaam is op 11 oktober 2021 online gezet en de administratieve contactpersoon is [email protected].

  Wat er vervolgens zoal gebeurt, weten we in dit geval niet zeker. Deze domeinnaam was namelijk al offline gehaald toen wij deze valse mail doorgestuurd kregen, dus onze gebruikelijke routine wat betreft het zelf controleren wat er precies gaande is om dat te kunnen demonstreren aan de hand van screenshots, behoort in dit geval niet tot de mogelijkheden.

  Wel kunnen we op basis van ervaringen uit het verleden een betrouwbare inschatting geven. Vermoedelijk verschijnt hier een variant op het welbekende paneeltje dat door oplichters in talloze phishingvarianten is misbruikt. Je ziet wat details omtrent het totaalbedrag, je dossiernummer en het factuurnummer, je selecteert jouw bank om deze factuur te voldoen, en daarna gaat het mis: jouw saldo wordt razendsnel weggesluisd omdat je hiermee inloggegevens voor internetbankieren doorgeeft aan oplichters.

  Oproep: Doorgaans worden dergelijke valse mails over een periode van meerdere dagen verstuurd naar meerdere ontvangers, en de domeinnamen kunnen per mail weer wisselen. Krijg jij één dezer dagen een vergelijkbare mail met daarin een werkende link? Dan horen we graag van je, en wel op het e-mailadres [email protected].

  Volledige tekst uit deze valse mail

  Dit is de volledige, integrale tekst uit deze valse mail:

  Valse e-mail van het 'CIB' over een onbetaalde Zalando-factuur

  VERZENDDATUM: 10-11-2021

  DOSSIERNUMMER: 90979659

  OPDRACHTGEVER: Zalando Payments 

   

  Geachte heer/mevrouw [achternaam],

   

  Ondanks eerdere betaalverzoeken die wij u namens onze cliënt Zalando Payments hebben verstuurd, bent u de (volledige) betaling van uw schuld nog niet nagekomen.

   

  Langs deze weg herinneren wij u aan het nog openstaande bedrag en stellen wij uw graag in de gelegenheid om het openstaande badrag van €13,96 alsnog aan ons te betalen met behulp van de iDeal-link hieronder. 

   

  Alternatief kunt u het bedrag handmatig overmaken op rekeningnummer NL84 RABO 0144 6600 75 t.n.v. St. Derdengelden CIB onder vermelding van uw dossiernummer 90979659.

   

  FACTUURGEGEVENS

   

  INCASSOSOM €13,96

  De incassosom bestaat uit:

   

  DE HOOFDSOM €13,96

  Rente € 2,09

  Incassokosten € 40,00

  Door u betaald € 0,00

  NOG TE BETALEN €13,96 (Uiterlijk vóór 12-10-2021)

   

  BETAAL DIRECT MET iDEAL

   

  FACTUURNUMMER 73664594

  FACTUURDATUM 02-04-2021

  VERVALDATUM 16-04-2021

  TOTAAL € 13,96

   

  Het openstaande bedrag is volgens de Wet Incassokosten (WIK) verhoogd met het Staffel Buitengerechtelijke Incassokosten.

   

  DOSSIER BEKIJKEN

  REGELING AANVRAGEN

  IK HEB EEN VRAAG

   

  Het kan gebeuren dat u het gehele openstaande bedrag niet in één keer kunt betalen. In dat geval kunt u een betalingsregeling aanvragen die uiteraard past binnen uw budget en de voorwaarden van onze cliënte.

  Via de online portal MIJN CIB kunt u uw dossier bekijken, direct betalen, een betalingsregeling aanvragen, uw vragen stellen aan onze klantenservice, bezwaar maken en uw gegevens controleren. Ons kantoor is tevens telefonisch bereikbaar voor het treffen van betaalafspraken via telefoonnummer 010-44 72 554.

   

  Indien u niet in staat bent de gehele vordering in één keer te betalen, kunt u contact met ons opnemen om gezamenlijk te kijken naar een gepaste oplossing.  Volledigheidshalve delen wij u mede dat Zalando Payments middels deze brief enige verjaring van uw schuld uitdrukkelijk heeft gestuit, conform de wettelijke vereisten zoals bepaald in artikel 3:317 lid 2 Burgerlijk Wetboek.

   

  Wij zien uw tijdige betaling graag tegemoet.

   

  Met vriendelijke groet,

  Centraal Invorderings Bureau B.V.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant