Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Oplichting op Marktplaats: 'Betaal de verzendkosten via DHL'

    Oplichting op Marktplaats: 'Betaal de verzendkosten via DHL'

    Oplichters proberen via Marktplaats bankrekeningen van nietsvermoedende verkopers leeg te trekken door ze naar een valse betaalpagina van koeriersdienst 'DHL' te leiden. Je kunt een verzendlabel maken voor aangetekende verzending, is het excuus. In werkelijkheid zit het toch echt anders.

    'Hé, kennen we dat verhaal niet al in een andere vorm?', horen we je wellicht denken. En inderdaad, die gedachte is niet onterecht. In een andere, vergelijkbare variant van deze truc maakten oplichters namelijk gebruik van 'PostNL' om bezoekers naar een vervalste pagina van de koeriersdienst te leiden waar zogenaamd een verzendlabel kan worden aangemaakt.

    Deze specifieke variant, waarbij oplichters de naam van koeriersdienst DHL misbruiken voor pogingen tot oplichting, is echter nog niet specifiek aan bod gekomen. Ons vermoeden is dat mensen onderhand op de hoogte zijn van de oplichtingstruc die bestaat uit de combinatie 'Marktplaats' en 'PostNL', om die reden kiezen oplichters nu voor DHL. Hetzelfde zagen we onlangs namelijk ook gebeuren met sms-berichten uit naam van DHL.

    Hoe gaat de truc in zijn werk?

    De oplichters gaan ook nu weer geraffineerd te werk. Als jij een product te koop aanbiedt op Marktplaats, neemt een potentiële koper al snel contact met je op. Diegene lijkt oprecht geïnteresseerd, de deal wordt al snel beklonken en als klap op de vuurpijl biedt de koper je ook nog eens een hulpmiddel om een verzendlabel te maken. Dat is makkelijk! Of niet?

    Opvallend is dat deze zogenaamde koper het gesprek vrijwel meteen buiten Marktplaats om voort wenst te zetten, en dat is natuurlijk een verdacht teken: Marktplaats kan immers geen toezicht houden op communicatie die buiten het eigen platform plaatsvindt. Op WhatsApp wordt vervolgens de valse link aangeboden.

    In onderstaande screenshots zie je achtereenvolgens de conversatie op Marktplaats, de voortzetting van de conversatie via WhatsApp én de nagemaakte pagina van 'DHL' waar de oplichter je naartoe probeert te lokken.

    Wat ons verder nog opvalt: de link verwijst naar 'dhlparcels.nl', terwijl de échte website van DHL 'dhlparcel.nl' (dus zonder s) is. Een minimaal verschil waar je bovendien zo overheen leest. Trekken we dhlparcels.nl eens na, dan komt de spreekwoordelijke aap al snel uit de mouw: het domein bestaat pas sinds 29 september 2020 en informatie over de houder van de domeinnaam is verborgen.

    Om geloofwaardig over te komen, biedt de koper je zogenaamd de keuze tussen een privéadres en een DHL-pakketpunt. Delen van het privéadres hebben we in bovenstaande voorbeeld geblurd: de naam en het adres zijn vermoedelijk verzonnen. Op het adres waar het DHL-pakketpunt gevestigd zou zitten, bevindt zich een dierenwinkel waar je daarnaast ook terecht kunt voor services van DHL. Ook de eigenaar van deze dierenwinkel zal ongetwijfeld niets met deze praktijken te maken hebben.

    De oplichters hebben het deze keer gemunt op klanten van de volgende negen banken:

    • Regiobank
    • Knab
    • ABN AMRO
    • Triodos
    • Rabobank
    • ASN Bank
    • ING Bank
    • SNS Bank
    • MoneYou

    Zoals we dat in vergelijkbare oplichtingspraktijken al zagen, verwijzen deze namen in het nagemaakte DHL-paneel stuk voor stuk naar nagemaakte inlogomgevingen van de betreffende bank. In het paneeltje wordt weliswaar gesproken over een gering bedrag van € 4,50, maar reken maar dat je een veelvoud van dat bedrag verliest als je tóch besluit om in te loggen. Niet doen dus!

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant