Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichters sturen spookfacturen namens Waternet: 'Betaal het openstaande bedrag direct!'

  Oplichters sturen spookfacturen namens Waternet: 'Betaal het openstaande bedrag direct!'

  Op dit moment worden mensen door oplichters benaderd uit naam van Waternet. Je bent ze zogenaamd € 319,04 verschuldigd voor een openstaande waterrekening, en als je niet betaalt, dreigt afsluiting. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, hebben de oplichters bovendien betaalverzoeken klaargezet in de bankomgevingen van twaalf banken. Opvallend is daarnaast dat de nepsite van 'Waternet' door de oplichters bijzonder overtuigend is nagemaakt. Zo kun je deze poging tot oplichting herkennen.

  Het begint zoals gebruikelijk met een mail, en wel van [email protected]. Waternet is natuurlijk niet de échte afzender en de oplichters hebben dit mailadres gewoon gespooft, maar jij zou zomaar het idee kunnen krijgen dat de mail wel degelijk van Waternet is.

  In de mail wordt met vermelding van het vermoedelijk verzonnen klantnummer K0110775514 en herinneringsnummer AAN28172581 gesproken over een 'definitieve betalingsherinnering'. Of je de openstaande rekening dan ook per direct even kunt voldoen. Hieronder een uitsnede van de mail:

  Deel van de valse mail namens 'Waternet'
  AVROTROS
  Deel van de valse mail namens 'Waternet'

  Wat zit hier precies achter?

  Klik je op de betaalknop in de mail? Dan beland je op het domein Energie-factuur.site/water/waternet.html. Zoals gebruikelijk trekken we de domeinnaam even na, en we zien dan ook al snel dat dit domein slechts één dag oud is en dat er geen enkele informatie over de eigenaar te vinden valt. En dat betekent natuurlijk maar één ding: slecht nieuws.

  De nepsite van 'Waternet' is echter wél goed en overtuigend nagemaakt. Je belandt op een pagina met een verwijzing naar de betaalmodule, en ook die betaalmodule ziet er professioneel en levensecht uit. Oordeel zelf maar.

  In de betaalmodule zijn betaalverzoeken aangemaakt van de volgende twaalf banken:

  • ABN AMRO
  • ASN Bank
  • Bunq
  • Handelsbanken
  • ING
  • Knab
  • Rabobank
  • Regiobank
  • Revolut
  • SNS Bank
  • Triodos Bank
  • Van Lanschot

  Jij denkt nietsvermoedend een factuur te voldoen, maar in werkelijkheid gaat je geld naar oplichters. Alle reden om deze mail volledig te negeren en ongelezen te verwijderen. Hieronder volgt voor de volledigheid nog de volledige, integrale tekst uit de valse mail van 'Waternet', dus inclusief eventuele spel- en stijlfouten.

  Tekst uit de valse e-mail van 'Waternet'

  Definitieve betalingsherinnering ontvangen

   

  Hierbij ontvangt u een betalingsherinnering voor openstaande aanslag en/of water rekning(en). Wij verzoeken u voor de laaste keer het opstaande bedrag aan ons te voldoen. Een betaling missen kan natuurlijk altijd gebeuren. Het openstaand bedrag betaald u deze keer eenvoudig en snel via Mijn Waternet, de onderstaande button of via deze iDEAL-link.

   

  Betalen

   

  Heeft u vragen? Op onze website staan aanwoorden en veelgestelde vragen. Staat uw vraag daar niet tusssen? Dan kunt u het proberen op te lossen met onze automatische chat. Daarnaast zijn wij natuurlijk telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09:00 en 16:30.

   

  Met vriendelijke groet,

   

  Klantenservice Waternet

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant