Marktplaats is voor veel mensen de eerste plek om een puppy te zoeken, sinds de coronacrisis nog meer dan voorheen. Maar de handelsite staat vol met honden die in Nederland niet gefokt mogen worden: zieke honden die er 'schattig' uitzien, met te korte snuiten of te kleine schedels. Dat is tegen de regels van de site, maar daar lijkt Marktplaats zich zelf niets van aan te trekken. Malafide broodfokkers gaan er gewoon hun gang. Waar moet je op letten als je (toch) via Marktplaats een pup zoekt?
'Een gezonde pup vinden is moeilijk', waarschuwt dierenarts Kelly Kessen van stichting Dier en Recht in een reportage van Radar over online puppyhandel. Wie op Marktplaats onwetend een zieke hond koopt van een broodfokker – honden met afgesloten neusgaten, aandoeningen aan de knieschijven, schedels waar de hersenen en ogen niet meer in passen – draait zelf op voor de zorgkosten. Dus goed om te weten waar je aan toe bent.
Fokverbod, geen handelsverbod
Van de vele honden die op Marktplaats worden verkocht, wordt het leeuwendeel niet in Nederland gefokt. Sinds 2014 is het in ons land verboden om dieren met schadelijke uiterlijke kenmerken of aandoeningen te fokken – al houdt de wet ook Nederlandse broodfokkers niet altijd tegen, stelt Kessen. Er is dan wel een fokverbod, maar geen handelsverbod: puppy's van Oost-Europese fokboerderijenmogen mogelijk wettelijk gezien gewoon op Marktplaats verkocht worden.
Marktplaats leeft eigen regels niet na
Een kronkel in de wetgeving, en daarom stelt Marktplaats zelf een verbod op verkoop van zieke huisdieren. In theorie althans, want in realiteit gebeurt amper iets met de gemelde louche advertenties. Om die reden deed dierenrechtenorganisatie House of Animals in september 2020 ook al aangifte tegen de advertentiesite.
Marktplaats kan dan wel niet wettelijk verantwoordelijk worden gesteld voor de verkoop van de zieke honden, maar wel voor het niet verwijderen van de gemelde advertenties. De NVWA is naar eigen zeggen in 2020 gestart met toezicht op de hondenhandel op Marktplaats, maar ook of dat efficiënt gebeurt, wordt betwijfeld.
Aangeprezen als 'gecontroleerde verkoper'
Meer nog, actieve broodfokkers kunnen op Marktplaats een pluspakket aanschaffen om meer foto's te kunnen plaatsen en een markering te krijgen als 'gecontroleerde verkoper'. 'Maar alleen de identiteit van de verkoper werd bekeken, niet of hij gezonde honden verkoopt. En dat is hartstikke misleidend', stelt Kessen in de reportage.
Let op voor te jonge honden
De broodfokkers die op Marktplaats hun gang kunnen gaan, verdienen niet alleen geld over de rug van honden met schadelijke kenmerken, maar ook van te jonge puppy's. Als een pup uit het buitenland wordt overgebracht, moet hij minstens vijftien weken oud zijn. In Nederland gefokte pups en kittens mogen wettelijk gezien pas na zeven of acht weken weggehaald worden bij hun ouders. Ook lijden veel dieren onder stress door het lange transport naar Nederland en de kwalijke omstandigheden waarin ze werden grootgebracht.
'Doe nooit zomaar een aanbetaling'
Vorig jaar waarschuwde Opgelicht?! ook voor nepadvertenties voor huisdieren op Marktplaats. Mensen die een aanbetaling deden voor een puppy, kregen een vals ophaaladres: geen viervoeter en geen geld te zien. Ook weten kopers vaak niet dat ze met een broodfokker te maken hebben, als de handelaar per nestje puppy's een aparte advertentie plaatst. Kijk dus naar de andere advertenties van de koper om te weten met wie je handelt, als je op Marktplaats een puppy wil kopen.
Waar moet je op letten als je een huisdier koopt via Marktplaats?
Ondanks deze waarschuwingen zijn ook genoeg fokkers te vinden op Marktplaats die wel deugen. Je kunt er ook voor kiezen om een dier uit het dierenasiel te halen. Als je een huisdier aanschaft op Marktplaats, zijn er enkele dingen waar je op kunt letten:
- Zoals altijd is de eerste stap om de handelaar online op te zoeken, via zijn naam en adres. Zie je slechte recensies, laat je hem beter links liggen.
- Herken een broodfokker aan de vele advertenties en het (te) grote aanbod van huisdieren. Een broodfokker fokt zoveel mogelijk dieren voor het geld en geeft weinig om dierenwelzijn. Broodfokkers hebben vaak ook het hele jaar door nestjes.
- Wordt het dier onder de marktprijs verkocht, dan kan je ook met een malafide broodfokker te maken hebben.
- Ga na of het dier alle inentingen heeft gekregen, gekeurd werd door de dierenarts en een medisch paspoort heeft. Het dier moet ook gechipt, geregistreerd en ontwormd zijn. Een goede fokker biedt vaak ook een stamboom van het dier aan.
- Let op voor te jonge dieren.
- Komt het dier uit het buitenland, dan gaat het vaak om illegale handel en zieke dieren. Je loopt ook het risico hondsdolheid (rabiës) naar Nederland te brengen. Een onbehandelde rabiësbesmetting is voor de mens altijd dodelijk.
- Ga persoonlijk langs bij de verkoper, om te zien in welke omstandigheden het dier leeft en hoe het dier zich houdt. Komt het dier suffig over en vies bij zijn ogen, oren of neus, dan zit het vaak niet goed.
- Vraag of je een nachtje over je aankoop mag slapen. Een malafide verkoper zal vaak aandringen en je geen bedenktijd geven.