Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Landelijke signalering misleidende uitnodigingsbrief voor buurtapp Nextdoor

    Landelijke signalering misleidende uitnodigingsbrief voor buurtapp Nextdoor

    Uit verschillende plaatsen in het land komen meldingen binnen van ongevraagde (reclame)post van Nextdoor. De brief bevat een uitnodiging om lid te worden van deze buurtapp en is zogenaamd namens een buurtbewoner verstuurd. In een aantal gevallen worden ook de achternaam en zelfs de straatnaam van deze bewoner genoemd op de brief, waardoor deze persoon eenvoudig te achterhalen valt. Bij navraag blijkt echter dat deze persoon van niks weet: de brief is in werkelijkheid door het bedrijf zelf verstuurd. De eerste aangiften wegens identiteitsfraude zijn al ingediend.

    Nextdoor is een buurtapp die qua doelstelling en functie vergelijkbaar is met WhatsApp-buurtpreventiegroepen, en kan daarmee een handige functie vervullen wat betreft het bevorderen van sociale cohesie.

    Gebruikers worden op basis van locatiegegevens ingedeeld in buurtgroepen en kunnen daar informatie en wetenswaardigheden uitwisselen. Wie de app gebruikt, geeft het bedrijf toestemming om zijn of haar persoonlijke informatie te gebruiken voor promotionele doeleinden:

    'We kunnen je naam en profielfoto gebruiken om aan jouw buren te laten zien dat je een bedrijf of merk dat ons heeft betaald om zijn advertenties, aanbiedingen of andere gesponsorde content te laten zien op Nextdoor hebt geliked, hebt aanbevolen of erop hebt gereageerd. We kunnen van tijd tot tijd deze likes, reacties of aanbevelingen en andere interacties ook posten en reposten, samen met jouw naam en profielfoto, in andere onderdelen van de diensten.'

    Ook biedt Nextdoor gebruikers de mogelijkheid om buurtbewoners uit te nodigen per brief, al weet RTV Utrecht te vertellen dat gebruikers bewust voor deze optie moeten kiezen. Veel mensen melden echter dat er zonder hun medeweten brieven uit hun naam zijn verstuurd en stellen dat er sprake is van identiteitsfraude. Enkele gedupeerden hebben al gemeld dat ze aangifte gaan doen of dat zelfs al hebben gedaan.

    Meldingen uit het hele land

    Er zijn deze week brieven opgedoken in het Utrechtse Houten, het Zuid-Hollandse Spijkenisse en het Overijsselse Holten, en gebruikers uit alle drie de gemeenten stellen dat ze er niet bewust voor hebben gekozen om uitnodigingen aan hun buurtbewoners te versturen. Wat het accepteren van deze uitnodiging betreft, stelt Nextdoor dat het verificatieproces aan een aantal veiligheidsspecifieke maatregelen gebonden is, zodat niet iedereen zomaar lid kan worden van een willekeurige buurt.

    Volgens de Consumentenbond werkt het als volgt: 'De app bepaalt op basis van je adres tot welke buurt je behoort. Daarna moet je aantonen dat je ook echt in die buurt woont. Verificatie kan op vier manieren: door een code door te laten bellen naar je telefoonnummer, door een code in een kaart naar je huis te laten sturen, via een e-mail-uitnodiging van de buren of via leden uit de buurt die jouw e-mail kunnen doorgeven aan Nextdoor.'

    Privacy is iets om rekening mee te houden

    Wel stelt de Consumentenbond dat er mogelijk wat haken en ogen zitten aan de privacy van de gebruikers, omdat het bedrijf in de Verenigde Staten gevestigd is en dus niet aan Europese privacywetgeving hoeft te voldoen. Zij citeren uit de algemene voorwaarden: 'Als je Nextdoor gebruikt, begrijp en accepteer je dat jouw informatie kan worden gebruikt in de V.S. of de andere landen van waaruit we onze niet-V.S. operaties steunen'. Wat de Amerikaanse overheid met jouw gegevens moet is je wellicht een raadsel, maar dat ze erbij kunnen is vrijwel zeker.

    Bovendien geldt natuurlijk dat enige scepsis nooit kwaad kan als je gebruik maakt van een gratis product dat door een commercieel bedrijf wordt aangeboden. In die gevallen zijn jouw persoonlijke gegevens vaak commercieel interessant voor degene die de dienst aanbiedt. Jouw gegevens worden geanalyseerd en je gedrag kan worden gebruikt om gepersonaliseerde aanbiedingen te kunnen doen. De app kan daarnaast in potentie een handige tool zijn voor types met minder goede intenties, zoals stalkers.

    De app kan zonder meer nuttig zijn, de 'persoonlijke' wijze waarop buurtbewoners worden benaderd is enigszins misleidend en het is verstandig om goed te bedenken welke privacygevoelige informatie je mogelijk prijsgeeft, mocht je op deze uitnodiging in gaan. De Consumentenbond heeft een uitgebreide beschrijving gemaakt van de voors en tegens.

    Bron: Consumentenbond / Holtensnieuws.nl / Nextdoor / RTV Utrecht

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant